2024.03.28, Csütörtök

Így kezdődhet el az M2-es és a HÉV összekötése

magyarepitok.hu

2018.02.01. 11:14

Közbeszerzést írtak ki a négy évvel ezelőtt elkészült tanulmánytervek átdolgozásáról, illetve a gödöllői HÉV-vonal új hibridjárművére vonatkozó típusengedélyek megszerzéséről.

Hirdetés

A TED-en megjelent a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. által az M2-es metróvonal és a gödöllői HÉV összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal kialakítására kiírt közbeszerzés eredménye. A kiírásból kiderül a közbeszerzés tárgyát az I. a) és I. b) munkarészek, illetve a II. munkarész képezte. A nyertes a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. lett.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a projekt során egyrészt az Örs vezér térnél összekötik a metrót a HÉV-vel, emellett utóbbi megújul és bővül, valamint több állomását is áthelyezik. A projektről szóló legutóbbi tájékoztatóban a megvalósításra öt ütemet jelöltek meg, melyek közé a Hungaroring elérésének megvalósítása is bekerült.


Véglegesedik a tanulmányterv

A most megjelent hirdetmény szerint összesen nettó 335 millió forint értékű projektben a nyertes egyik feladatai a vonal forgalmi és műszaki paramétereinek véglegesítése. Ezen belül  a 2014-ben a BKK részére leszállított,

  • az M2 és gödöllői hév összekötésére vonatkozó,
  • valamint a rákoskeresztúri ágra vonatkozó

megvalósíthatósági tanulmányok (MT) felülvizsgálata a műszaki leírásban megadott szempontok szerint.

Mindezek alapján a Főmterv feladata a 2014-es tanulmánytervek kiegészítése, részleges átdolgozása, bírálati terv szinten történő leszállítása. Ezen belül:

  • bírálati tanulmányterv készítése a rákoskeresztúri ágra vonatkozóan;
  • tanulmányterv véglegesítése és leszállítása a gödöllői ágra vonatkozóan;
  • tanulmányterv véglegesítése és leszállítása a rákoskeresztúri ágra vonatkozóan.

Mindezek mellett a szerződés a nyertes számára előírja egy elvi előzetes típusengedély megszerzését a vonal új hibridjárművére vonatkozóan (ennek összeállítását, hatóság felé történő benyújtását és megszerzését).

HelyiHÉVközlekedésfejlesztés3-as metrótervezés2-es metrómetrófejlesztésFőmterv Mérnöki Tervező Zrt.