2024.04.20, Szombat

A Market és a Bohn Mélyépítő kivitelezésében rajtolt el a Liget Budapest Projekt részét alkotó építkezés javarészt a földfelszín alatt megvalósuló első fázisa.

Hirdetés

Elindult a kivitelezés, zajlanak a közműkiváltási feladatok, iletve a résfal kialakításához szükséges előkészületek a Néprajzi Múzeum új, ikonikus épületét megvalósító berhuházáson – derül ki a Liget Budapest Projekt sajtóközleményéből. A Városliget melletti Ötvenhatosok terén egy régi parkolóterület helyén alakítják ki az egyedi, 34 ezer négyzetméteres múzeumépületet.

A múlt hónapban derült ki, hogy a több mint felerészt felszín alatti tereket hasznosító létesítmény föld- és területelhatárolási, illetve közműkiváltási munkálatait a Market Építő Zrt. és a Bohn Mélyépítő Kft. végzik el egy 2,5 milliárd forintos projektben.

 

2019 augusztusára elkészül az épület

 

 

A kivitelezés menetrend szerint halad, a parkoló burkolatát már fel is szedték, megteremtve az alapját annak, hogy az épület 2019 augusztusára elkészüljön. Ezután a Napur Architect építésziroda tervezte korszerű, minden szempontból világszínvonalú létesítményt 2020 végétől több szakaszban vehetik birtokba a látogatók. A Néprajzi Múzeum teljes pompájában 2021 májusától fogadja majd az érdeklődőket.

 

Barokk kerttel fedik le az épület tetejét

A szakma évtizedek óta várja, hogy a néprajztudománynak, az egész magyar nép kulturális örökségének egyszer megépülhessen egy valódi múzeuma – fejtette ki Dr. Paládi-Kovács Attila etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) néprajztudósa.

 

 

Kiemelte: szerte a világon hagyománya van annak, hogy ligetekben találhatók a nagy Néprajzi Múzeumok. A budapesti terveknél zöldebb megoldás pedig nem is lehetséges a szakember szerint, mivel a 60 százalékban a felszín alatt fekvő hasznos területek felett barokk kerttel fedik le az épületkomplexumot.

Liget Budapest ProjektHelyiépítőipari cégekmúzeumVárosligetMarket Építő Zrt.Néprajzi MúzeumföldmunkaBohn Mélyépítő Kft.