2024.04.20, Szombat

Új szárnyat kapott a Pest megyei levéltár

mti

2018.03.20. 10:19

Az intézmény Vágóhíd úti épülete 2300 négyzetméteres új tömbbel gazdagodott.

Hirdetés

Kibővül a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Pest megyei intézetének kapacitása, miután a több mint 200 éves intézmény 2000-ben kialakított épületéhez új szárnyat építettek fel – derült ki az ünnepélyes hétfői sajtótájékoztatón. Az eddig 16 ezer négyzetméteres épület hasznos alapterülete 2300 négyzetméterrel bővült a könyvtári épületrész kialakításával.

 

Schramek László, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára igazgatója, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára (b-j)

 

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója elmondta: mióta a megyei levéltárakat egy intézménybe szervezték 2012-ben, a Pest megyei létesítmény az ötödik, ahol új vagy megújult épületet adtak át. A Pest Megyei Levéltárat a rendi megye hozta létre 1785-ben. Most szintén Pest megye beruházásával bővítették az épületet.

 

A levéltár ma is fontos szerepet tölt be

A levéltár az államigazgatás lelkiismerete, hiszen az iratok évtizedes távlatból történelmi forrásként hasznosíthatóak – mondta el az átadón Tarnai Richárd kormánybiztos, majd felhívta a figyelmet: a megyei kormányhivatal naponta több tízezer határozatot hoz, melyek ebbe a levéltárba kerülnek.

 

HelyimagasépítésBudapestközépület