2024.03.29, Péntek

Jól haladnak a munkálatok az 1-es villamos kelenföldi meghosszabbításán

magyarepitok.hu

2018.04.11. 14:18

Hiánypótló fejlesztésen dolgozik a Colas Alterra Zrt. és a Siemens Zrt. az Etele út és a Fehérvári út kereszteződése, valamint a Kelenföldi pályaudvar között. A beruházásról a Colas projektfelelősével, Végh Viktóriával beszélgettünk.

Hirdetés

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja.

Az 1-es villamos meghosszabbításával a fővárosi közösségi közlekedés lényegesen javulni fog: Kelenföld és a XI. kerület további, korábban csak busszal megközelíthető részei válnak gyorsan elérhetővé, miközben a beruházás során számos új zöldfelületet is létrehoznak.

A fejlesztésen 2017 novemberében kezdte el a munkát a Colas, számára egyáltalán nem ismeretlen terepen. A vállalatcsoport végezte el ugyanis korábban az 1-es villamos Rákóczi Ferenc híd és a most használt ideiglenes végállomás közti szakaszának munkálatait is. „Mivel ezt a pályát hosszabbítják meg, a vállalat otthon érezheti magát a terepen” – mondta el a vezető mérnök, aki maga is harmadik alkalommal dolgozik villamossínek lefektetésén.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Szálerősítéses betont kell bevetni a csatorna miatt

Egy villamospálya felépítésének kezdeti lépései első látásra egyértelműnek tűnnek: végrehajtják a közműkiváltási feladatokat, majd el kell végezni az alépítmény kialakításához szükséges teendőket is. „Ez jelentős földmunkával, földkiemeléssel jár, utána mérésekkel igazolni kell, hogy megfelelő-e az altalaj.”

 

 

A kívülről egyszerűnek tűnő projektben ugyanakkor akadnak komolyabb kihívások: az 1-es villamos új útvonala egy nagy átmérőjű, egyre táguló csatorna felett halad. „Ez egy úgynevezett főgyűjtőcsatorna, e felett építeni kell egy teherelosztó lemezt, amit szálerősítéses betonból alakítunk ki”. A lemez szinte az egész új szakasz alatt ott lesz a teljes villamosvágány szélességében a közművek felett, csupán a peronok alatt nem szükséges megépíteni. Erre építik fel a hosszgerendákat egyvályús kialakítással, és ezen helyezik el a síneket.

 

 

Kulcsszerepben a BKK

A beruházásban nem csupán síneket fektetnek le. A sínek ugyanis úttestben futnak, ami a Duna felé haladó déli pályán teljes pályaszerkezet-cserét kap, az északi oldalon pedig változó mértékben újul meg szükség szerint. Emellett a pesti oldalon felújítják a villamos vonalának egy részét is. „Viszont erre csak nyáron kerülhet sor, mivel a beruházó Budapesti Közlekedési Központ kifejezetten törekszik arra, hogy a lehető legkevesebb fennakadás legyen a városlakók közlekedésében.”

 

Végh Viktória projektfelelős (magyarepitok.hu/Bernát Benjámin)

 

A BKK-val sokat egyeztet a Colas – derül ki a beszélgetés során. „Egy városi építkezésen mindig össze kell hangolni a közlekedést, több futó projektet, a forgalomtechnikai engedélyeket, ezek mind a közlekedési központon keresztül zajlanak, ezek finomhangolása felelősségteljes munka” – hangsúlyozta a projektfelelős. Az olyan egyértelmű elvárásokon kívül, mint az éjszakai munka kerülése, a Fővárosi Önkormányzatnak és a BKK-nak fontos szempontja a közlekedés fenntartása és a város működtetése is.

 

Dísztér és vízjáték is épül

Ennek megfelelően más nagyberuházásokkal is a közösségi közlekedési központon keresztül kommunikál a kivitelező. A BKK felügyeli például a Colas és a Futureal együttműködését – az ingatlanfejlesztő ugyanis a villamos nyomvonala mentén építi fel az Etele plázát. „Nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzájuk, nekik is hozzánk, ez is a BKK-n keresztül történik meg” – fogalmazott Végh Viktória.

 

 

A projekt az Etele parkot is érinti, ahol a bontás már megkezdődött, és ahogy az időjárás megengedi, elkezdik építeni a térburkolatot is. A park teljes hosszában megújul a növényzet, a járófelület, a dísztér, és vízjátékot is építenek. Az Etele úton a leendő villamos nyomvonalán minden kivágott fát pótolnak, ahol lehetséges, átültetnek. Ennek során 400-500 fát és 11 ezer cserjét ültetnek ki, illetve 21 600 négyzetméteren felújítják a füves területeket is. Mindezeknek köszönhetően a villamos építkezése nem csupán a közlekedést, hanem a városképet is fejleszti.

Szabó Ákos

Galéria

HelyiútépítésBKKColas Alterra Zrt.villamoshálózat fejlesztésSiemens Zrt.1-es villamos