2024.03.29, Péntek

Mesekert épül Budafok belvárosában

budafokteteny.hu

2018.07.15. 12:33

Társadalmi egyeztetés után újul meg a Szent István tér, ahová a hazánk legszebb és legkarakteresebb játszótereit tervező Kő Boldizsár álmodta meg a berendezést.

Hirdetés

Tavaly ősszel, társadalmi egyeztetés után döntött Budafok-Tétény önkormányzata a Szent István tér megújításáról, melyet a TÉR_KÖZ pályázat támogatásával valósítanak meg. Már tartanak a kivitelezési munkák: az idén megvalósuló első ütem részeként várhatóan augusztus elejére elkészül az amfiteátrumszerű nézőtér, amely a szomszédos művészeti iskolások előadásain túl kisebb szabadtéri rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz.

A téren található vadgesztenyefák megóvása minden környéken élőnek szívügye, ezért a tervezésnél elsődleges szempont volt azok megtartása. A terület egyik problémája a csapadékvíz-elvezetés volt, amelyet esőkertek létrehozásával oldottak meg a tervezők. Az esőkertek a környező terepnél mélyebben fekvő, ezért a csapadékvizet összegyűjtő árkokban, gödrökben kialakítható virágoskertek. Szárazságtűrő növényekkel ültethetők be, melyek a nagy esők után virágba borulnak.

fotó: budafokteteny.hu

A terület egyik legizgalmasabb része a Kő Boldizsár által tervezett Szent István és kora tematikájú játszótér, ahol a szórakozás mellett kulturális élményben is részük lesz a gyerekeknek. A hamarosan elkészülő mesetér egyik legkarakteresebb játszóeszköze a korona körhinta lesz, amely államiságunk legfontosabb szimbólumának, a Szent Koronának állít emléket, de készül még „Hercegszabadító forgó hordó”, a kisebbek örömére pedig jurta homokozó, amely védelmet nyújt változékony időjárásban is, és egy kis kápolna, amely játszóvárként funkciónál.

A területen helyet kap majd egy Honfoglalás nevű társasjáték is, ahol a szerencse, a furfang és az erő dönt a győzelemről. A pihenni vágyók díszes, a budafoki városképet megidéző faragott háttámlájú padokra ülhetnek le. A terület közvilágítását bővítik, a meseteret kerítéssel veszik körbe a nagyobb biztonság érdekében.

HelyiBudafokjátszótér