2024.04.19, Péntek

Magyarországon egyedülálló klasszicista kastély újul meg Pest megyében

mti

2018.09.04. 17:36

Az életveszélyessé vált 132 éves turai kastély tetője számos kihívás elé állította szakembereket, nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 kémény kialakítása miatt is.

Hirdetés

Négy és fél milliárd forintból újul meg az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott és  életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély.  A projekt kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-nek számolt be a részletekről.

 

Jövőre fejezik be a felújítás harmadik ütemét

A műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült kastély tetőszerkezete már megújult, és az épület 21. századi megoldásokkal elvégzett utólagos talajvíz-szigetelést is kapott, a projekt harmadik eleme, a kastély teljes külső és belső megújulása pedig várhatóan 2019 első negyedévére fejeződik be a BDPST Zrt. jóvoltából.

A Magyarországon egyedülálló, klasszicista stílusban épült kastély tetőkialakítása a szakembereket számos kihívás elé állította nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 kémény kialakítása miatt is.

Az építészek végül a tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett döntöttek és födémig visszabontották a szerkezetet, majd egy koporsófödém telepítését követően egy új tetőtéri épületszint kialakításával húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen újraépítették.


Tucatnyi restaurátor-szakterület munkatársait vetették be

Az épület statikai jellemzőit nem csak a csapadék okozta beázások, de a talajvíz beszivárgása is nagymértékben gyengítette. A rekonstrukció fontos részét képezte a felázás elleni védekezés, amelyet jelentősen nehezítettek a korábbi évtizedek szakszerűtlen beavatkozásai.   

A szakemberek az épület külsejének eredeti állapotba történő visszaállításán és a belső terek kialakításán, valamint a díszítő elemek helyreállításán is elkezdtek dolgozni. A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai foglalkoznak a gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításával. A belsőépítészeti munkák közül már lezárult az épület teljes vízvezeték-hálózatának kiépítése és az elektromos vezetékek telepítése, jelenleg a belső terek végleges kialakítása és a restaurátori munkák zajlanak, amelyek mentén az épület jövő év elején visszanyeri korábbi pompáját. A kastély külső megjelenése is követi majd az 1800-as évek végi hangulatot, hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd az épületre a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal.   

A felújítást végző vállalat a komplexum modern funkciókkal való megtöltésére is odafigyelt, így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift, de a kastély rekreációs funkciókkal is gazdagodik és egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpont is üzemel majd benne, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetők.

HelyikastélyfelújításTura település