2024.04.19, Péntek

Átfogó akciót indított a látássérültekért a BKV

bkk.hu

2018.10.15. 16:43

Magyarországon a látássérültek alig 1 százalékát segíti vakvezető kutya, pedig ez a leghatékonyabb eszköz.

Hirdetés

Érzékenyítő tréninget szerveztek a BKV ellenőreiek és járművezetőinek a kutyával közlekedő látássérültek közlekedésével kapcsolatosan. Az akcióban részt vevő társaságok közös kiadványt készítettek, amely bemutatja, mire érdemes figyelni, ha látássérült utas száll fel egy járműre. Ezen kívül a BKK plakáthelyeket biztosít, hogy elősegítse a vakvezető kutyák és gazdáik közlekedésének megismertetését.

A tréningen a BKV és a VT-ARRIVA Kft. sofőrjei, valamint az ellenőrök magas- és alacsonypadlós buszokon sajátíthatták el a kutyával közlekedő látássérültek közlekedésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A szombati tréningen több mint 60 munkavállaló vett részt.

Az akciót a Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a BKV Zrt. és a VT-ARRIVA Kft. a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola Alapítvány közreműködésével szervezte.


Egy kihasználatlan lehetőség

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 2006 óta képez ki vakvezető kutyákat, amiket ingyenesen a látássérültek rendelkezésére bocsátanak, ezzel javítva életminőségüket. Küldetésük, hogy minél több rászoruló élhessen függetlenebb, önállóbb és biztonságosabb életet vakvezető kutyával az oldalán, emellett azonban a társadalmi szemléletformálást és a fogyatékosügyi ismeretterjesztést ugyancsak missziójuknak érzik.

Magyarországon a látássérült emberek alig 1 százalékát segíti vakvezető kutya, pedig a vakoknak és gyengén látóknak nagyobb segítséget jelentenek a mindennapokban, mint bármelyik élettelen segédeszköz.

A nagy érdeklődésre tekintettel a társaságok folytatják az együttműködést az alapítvánnyal, a későbbiekben kiterjesztve a tréninget a villamosvezetőkre és a trolibuszsofőrökre is. Az érzékenyítő tréning résztvevői megemlékeztek a Fehér Bot Nemzetközi Világnapjáról, amelyet ma ünnepelnek világszerte.

HelyiBKKvakok és gyengénlátóktömegközlekedés