2024.03.28, Csütörtök

Megvannak a tervezői az M3-as metró meghosszabbításának

magyarepitok.hu

2018.11.03. 18:48

Két felszíni és két felszín alatti új állomást kap az északi irányban megnyúló metró. A végállomásnál új megállóhelyet épül a Budapest-Vác vasútvonalon, és intermodális csomópont jön létre.

Hirdetés

A beruházó BKK Zrt. kihirdette az M3-as metró meghosszabbítására kiírt tervezői közbeszerzés végeredményét. A nyertes a budapesti FŐMTERV Zrt. és a kecskeméti VIKÖTI Kft. lett; a feladatuk az előkészítés, valamint az engedélyes és a kiviteli terv készítése. A beszerzés végleges összértéke nettó 3 milliárd forint.


Az újpesti vasútállomásnál is lesz megálló

A beruházás során a jelenleg Kispest és Újpest között húzódó, teljes felújítás alatt levő metróvonalat északi irányba egészen Káposztásmegyerig nyújtják meg. Ennek során:

  • 4,9 kilométernyi kétvágányú metrópálya épül;
  • négy új közbenső állomás jön létre, két felszíni és két felszín alatti;
  • kiépül egy karbantartó, takarító járműtelep

A projektben a váci vasútvonalon fekvő Rákospalota-Újpest vasútállomásnál is kiépül egy metrómegálló. Ehhez kapcsolódva a közbeszerzés egy P+R parkoló létrehozását és villamos pálya korrekcióját irányozza elő.


Keleti irányban meghosszabbodik a Megyeri út

A 3-as metró új végállomása a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lesz, a Jégpalota szomszédságában. Itt egy intermodális csomópont épül ki, mely összekapcsolja a 14-es villamos, a 3-as metró, a váci vasút, a helyi buszok állomásait.

Ehhez többek közt

  • elbontják a villamos pályáját és végállomását;
  • kiépítik a metró végállomását;
  • egy új autóbusz végállomást;
  • egy új vasúti megállóhelyet (miután jelenleg Rákospalota-Újpest és Dunakeszi között nincs megállója a vonatnak);
  • valamint P+R, B+R parkolókat építenek.

A beruházás magában foglalja a Megyeri út külön szintű átvezetését a Budapest-Vác vasútvonal alatt. Ez a közút járdával, kerékpáros átvezetéssel vezeti át a forgalmat a vasút túloldalára, ahol a Dunakeszi út található.

Helyiközlekedésfejlesztés3-as metróÚjpesttömegközlekedésmetrófejlesztésKáposztásmegyer