2024.04.19, Péntek

Folytatódik a hőgyűrű kiépítése Budapesten

MTI

2018.12.12. 16:19

A fejlesztés keretében többek közt lecserélik a régi típusú kazánokat, bevezetik a távhőt a belvárosba, valamint korszerűsítik a vezetékeket.

Hirdetés

Folytatja a budapesti hőgyűrű kiépítését, és energiahatékonysági fejlesztésekkel bővíti hálózatát a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. összesen mintegy 7,5 milliárd forintért. A fejlesztés lényege a távhőrendszer egységesítése és a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése – derül ki a társaság közleményéből. A két részből álló beruházás egyik részét 3,44 milliárd forint értékű, 50 százalékos európai uniós támogatással valósítják meg, melynek keretében végrehajtják:

  • a távhővezetékek korszerűsítését,
  • az új szakaszok kialakítását,
  • az új fogyasztók bekapcsolását a távhőhálózatba, valamint
  • hőkörzetek összekapcsolását.

Szintén a KEHOP forrásaiból nyert el 3,95 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű európai uniós támogatást az a projekt, amelynek célja:

  • a hőközpontok korszerűsítése,
  • az új vezetékszakaszok kialakítása,
  • a meglévő szakaszok energetikai korszerűsítése, valamint
  • az új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolása.


Nagy energiamegtakarítás az új vezetékekkel

A projekt fontos része a meglévő távhővezetékek korszerűsítése, mivel ezek jelentős része elavult, ezáltal a hőveszteségük nagyon magas. A hőveszteség csökkentése és a vezetékek szerelvényeinek megújítása jelentős energia-megtakarítást fog eredményezni.

A távhőrendszerbe integrálandó fogyasztók túlnyomó része hagyományos, földgáztüzelésű kazánokat használ, amelyek a technológia fejlődése miatt elavultak és az új tüzelőberendezésekhez képest rossz hatásfokkal üzemelnek. A leendő fogyasztók között szerepel többek között az új Puskás Ferenc Stadion, a Magyar Telekom székház, valamint várhatóan a távhőhálózatra csatlakoznak majd egyéb nagyfogyasztók, például színházak, mozik, kórházak, felsőoktatási intézmények is.


A belvárost is bekötik a hálózatba

A projekt egyik legfontosabb eleme a vállalat Kéménymentes belváros programjának végrehajtása, melynek kiemelt beruházása a távhő bevezetése a belvárosba. A Főtáv a távfűtést Budáról Pest belvárosába az Erzsébet híd szerkezete alatt viszi át, majd elsőként a Főpolgármesteri Hivatal épületét kapcsolhatják rá a távhőhálózatra.

A hőgyűrű létrehozásának fontos eleme a Kispest-Angyalföld vezeték kiépítése is, benne a Városliget és környéke közintézményeinek hálózatra kapcsolása. Elsőként a megújult Olof Palme Házat kapcsolják a távfűtési hálózatra még az idén decemberben, később pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodómot, az új múzeumokat és további kulturális létesítményeket.

 A projekt megvalósítása során a Főtáv Budapest tizenhárom kerületében 180 hőközpontot újít fel.

HelyiBudapestfűtéstávhőFőtáv