2024.04.20, Szombat

Szent Margit-szobrot kapott a Margitsziget

pestbuda.hu, Wikipedia

2018.12.12. 17:43

A 13. században élt Árpád-házi királylány szenté avatásának 75 évfordulóján avatták fel a művészeti alkotást a Domonkos-rendi kolostor romjainál.

Hirdetés

Szoborállítással emlékezett meg Budapest hazánk egyik leghíresebb szentje, Árpád-házi Szent Margit előtt. A több mint hétszáz évvel ezelőtt 27 évesen elhunyt királylány a mára a nevét viselő Margit-szigeten kapott bronzszobrot. Az alkotást Bakos Ildikó készítette el, miután pályaművét 36 másik munka közül kiválasztotta a Fővárosi Önkormányzat – számol be a pestbuda.hu.

 

 

Az apáca-szent 1270-ben halt meg és 1276-ban boldoggá is avatták, azonban szentként való elismerésére évszázadokat kellett várni, ez 1943-ban történt meg. A második honalapítóként is ismert IV. Béla lánya a szigeten felépített zárdában élte le élete nagy részét, elutasítva apja törekvését arra, hogy politikai házasságba adja a kezét.

A most felállított bronzszobor a kolostor romjainál, Szent Margit máig fennmaradt sírjánál található. A királylányt korhű apácaviseletben ábrázolja szaggatott ruhával, mely Margit legendájából ismert önsanyargató életmódjára utal.

HelyikultúrakatolikusszoborMargitsziget