2024.04.18, Csütörtök

Tavasszal nyithat a teljesen megújult békásmegyeri piac

obuda.hu

2018.12.31. 07:00

Jelentős kormánytámogatás érkezett a kivitelezés befejezését elősegítendő, emellett indulhat a csillaghegyi orvosi rendelő felújítása is.

Hirdetés

1,8 milliárd forinttal támogatja Óbuda-Békásmegyer fejlesztéseit a kormány december végi döntése értelmében. Az összegből megújulhat a csillaghegyi orvosi rendelő, továbbá részben fedezi a békásmegyeri piac költségeit.

A csillaghegyi háziorvosi rendelő épülete a Vasút soron, a Csillaghegy HÉV megálló közvetlen közelében helyezkedik el. A háziorvosi rendelő nagy része az építéskori állapotban van, csak minimális karbantartási munkák lettek elvégezve (tisztasági festés, állagmegóvó javítások). A vizesblokkok burkolata és berendezése az egyetlen, amely felújításon esett át, több mint 5 évvel ezelőtt.

fotó: obuda.hu

A 300 millió forintból megvalósuló teljes felújítás magában foglalja a gépészeti és villamos ellátást, a teljes burkolatcserét, külső-belső nyílászárócserét. Szükség van továbbá az épület tetőfelújítására hő- és vízszigeteléssel, homlokzatfelújításra valamint klimatizálásra, a járda, kerítés felújítására.

 

A Heltai Jenő téri piac már 60%-os készültségben van

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér fejlesztése 2017 nyarán kezdődött el a Heltai Jenő téren. Idén az első építési ütem szerkezetépítési munkálatai valósultak meg. Létrejött a pinceszint, ahol a 190 férőhelyes mélygarázs, raktárhelyiségek, valamint a mosdóhelyiségek kapnak helyet. A földszinten beépítésre kerültek a nyílászárók, és az új üzlethelyiségek alapkiépítésének egy része is befejeződött. A tetőszerkezet elkészült, már csak a burkolási munkálatok, valamint a zöldtető kialakítása van hátra. A nyár folyamán a Heltai Jenő tér burkolatmegújító munkálatai is elkezdődhettek. Az egyes területek megújulása szakaszosan valósul meg.

November első felében a bérlők lehetőséget kaptak arra, hogy megkezdhessék a bérlemények belső kiépítését. Hamarosan kialakul a végleges forgalomtechnika, amely a Heltai Jenő tér megközelíthetőségét fogja módosítani. Amint az új csarnoképület valamennyi bérleménye elkészül, a régi csarnoképületből átköltözhetnek a bérlők, és megkezdődhetnek a bontási munkálatok, amelyet a közösségi tér, valamint a kisebb kiszolgálóegységek kialakítása fog követni. Az új csarnoképület várhatóan a jövő év első negyedévében nyithatja meg kapuit, attól függően, hogy a bérlők mikor készülnek el az üzlethelyiségek belső kiépítésével. A teljes beruházás műszaki készültségi foka jelenleg hozzávetőlegesen 60%-os. Az 1, 5 milliárd forint támogatás nagy segítséget jelent a kivitelezés során.

Helyiháziorvosi rendelőÓbuda-Békásmegyerpiac