2024.04.19, Péntek
Megmentették Budapest páratlan Mátyás korabeli falfestését

Megmentették Budapest páratlan Mátyás korabeli falfestését

mti

2019.01.28. 17:28

A pesti belváros templomában van az egyetlen terem Budapesten, ahol ilyen nagy területen megmaradt a reneszánsz korabeli színező falfestés.

Hirdetés

Befejeződött a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom XV. századi Mátyás-oratóriumának (kegyúri imatermének) a restaurálása. A Március 15. téren álló épület feltárási, felújítási munkálatairól sajtótájékoztatón számoltak be.


Egy Jézus ábrázolás is előkerült

Derdák Éva festő-restaurátor ismertette: az oratóriumban közel 180 négyzetméternyi falfelületen megmaradt az eredeti, rózsaszín-fehér-okker festés, és azt fel is tudták tárni. A falon feltártak egy latin betűs török kori feliratot, több ábrát, például egy néhány centiméteres, kitárt karú alkot a fején töviskoronával, ami feltehetően Jézus-ábrázolás.

Osztie Zoltán plébános elmondta: a szűk lépcsőn megközelíthető kis emeleti tér felújítása és az eredeti, reneszánsz kori falfestés feltárása 16 hónapig tartott. Kiemelte: a királyi oratórium egyrészt fontos adalék a templom történetének megértéséhez, másrészt az egyetlen terem Budapesten, ahol ilyen nagy területen megmaradt az eredeti, Mátyás korabeli színező falfestés. Megjegyezte:

a templomtérbe nyíló emeleti helyiség lehetőséget biztosít úgynevezett velencei, több kórusos hangversenyek rendezésére.


Szerdánként lehet megtekinteni

Horváth Richárd történész, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa azt mondta, ez a templom volt a város fő temploma. Mivel a király sokszor tartózkodott Pesten, illetve Budán jelentős egyházi ünnepek idején, nagyon valószínű, hogy használta az oratóriumot. 

A Mátyás-oratóriumot a nagyközönség minden szerdán délután kettőtől tekintheti meg szervezett tárlatvezetésen.

Helyirestaurálásműemlékfelújítástemplomtemplomfelújításreneszánszművészettörténet