2024.04.18, Csütörtök
Felavatták Horváth Zsuzsa cigányprímás és Ökrös Oszkár cimbalomművész domborművét
mti

Felavatták Horváth Zsuzsa cigányprímás és Ökrös Oszkár cimbalomművész domborművét

mti

2019.10.12. 06:51

Horváth Zsuzsa cigányprímást és Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművészt ábrázoló két új domborművet adtak át Budapesten, a Muzsikus Cigányok Emlékhelyen pénteken.

Hirdetés

2013-ban a fővárosi önkormányzat és a józsefvárosi önkormányzat közösen döntött arról, hogy a cigány származású muzsikusok emlékének megőrzéséért közterületet nevez el és emlékhelyet állít, amellyel az értékmentés és az értékközvetítés volt a céljuk.

A józsefvárosi Muzsikus cigányok parkjában az elmúlt években 14 emlékművet avathattak fel a hazai cigányzene meghatározó alakjainak. Az Illyés Antal szobrászművész által készített két új alkotással pedig teljessé válik az emlékhely.

Horváth Zsuzsa (1943-2015) prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja, a Rajkó Zenekar egyik alapítója 55 évet töltött színpadon, Helsinkiben és Varsóban VIT-díjat kapott, meghívásra eljutott a Buckingham-palotába és a svéd királyi családnak is hegedült. Játszott Jakartában és Szingapúrban is. Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült, ahol fiát, Tolnai András nótaénekest is kísérte. Tanítványa volt mások mellett Mága Zoltán hegedűművész és Roby Lakatos.

Ökrös Oszkár (1957-2018) Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A zenekarral fellépett többek közt a lisszaboni világkiállításon, a párizsi Palais de Congressben és Hollywoodban is. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.

HelyikultúraJózsefvároscigányság