2024.03.29, Péntek
Gyógyítók költöznek vissza a Budagyöngye Kórházba
Illusztráció - wikipédia

Gyógyítók költöznek vissza a Budagyöngye Kórházba

2.kerulet.ittlakunk.hu

2019.11.15. 11:13

Úgy fest, megmenekül az enyészet elől a Tárogató úti kórház-épületegyüttes. A történelmi egyházak közösen indítanak egészségügyi szakképzést az intézményben.

Hirdetés

A szándéknyilatkozatot november 13-án a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének székházában írták alá a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Betegápoló Irgalmasrend kórházai, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és vezetői, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke - derül ki a 2.kerulet.ittlakunk.hu cikkéből.

Az oktatási központ előkészítési és megvalósítási munkáit az egyházi fenntartók által 2018 novemberében alapított Egyházi Kórházak Egyesülése (EKE) végzi. A szakképzési koncepciót a szegedi Gál Ferenc Főiskola alakítja ki. A képzés helye a tervek szerint a jelenleg állami tulajdonban lévő Budapest II. kerületi, Tárogató út 84–90. alatti ingatlan lesz.

A Tárogató úti ingatlan eredetileg az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció anyaháza volt, amelyben a kongregáció nővérképző intézete működött. Az intézet oktatókórháza a Széher úti Szent Ferenc-kórház volt. A nővérképzőt a második világháború után államosították, az épületben iskola, tüdőbeteg gyerekek iskolája, majd a Pest Megyei Tanács Budagyöngye Kórháza működött, 2003 óta pedig üresen áll. A nővérképző intézet létrehozásával az épület tehát visszakapná eredeti funkcióját.

 

A vidéki diákoknak is remek karrierlehetőség Budapestre kerülni

Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az EKE elnöke szerint szólt arról is, hogy a jelenleg működő egyházi kórházak vezetői és fenntartói látják, hogy folyamatosan csökken a betegágy mellett dolgozók száma, és tudják, hogy ennek megállításához nem elég iskolát létrehozni, hanem a diákok odaáramlását is biztosítani kell.

Azt gondolják, hogy az egyházi általános és középiskolákban szerte az országban sok olyan diák tanul, akiknek karrierlehetőség Budapestre kerülni. A diákoknak a képzés ideje alatt és azt követően szállást biztosítanának. A Tárogató úti telek alkalmas arra is, hogy apartmanokat alakítsanak ki rajta, ahol a képzés után 3–5 évig lakhatnak a fiatalok.

HelyiII. kerületBudapestkórház