2024.04.16, Kedd
Három vasúti hidat épít át egy elővárosi vonalon az A-Híd
Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (illusztráció)

Három vasúti hidat épít át egy elővárosi vonalon az A-Híd

magyarepitok.hu

2020.02.26. 11:09

A magyar tulajdonú vállalat a Budapest-Újszász_Szolnok vonalon, Tápiógyörgyén és Farmoson fog dolgozni, összesen mintegy 1,56 milliárd forintból.

Hirdetés

Hídkorszerűsítési beruházással lépettt előre Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF): a MÁV Budapest-Újszász-Szolnok (120a) vonalának három átkelőjét építik át. Az uniós közbeszerzési adatokból kiderül, hogy a két részprojektben induló fejlesztést az A-Híd Zrt. vállalta el, összesen nettó 1,56 milliárd forintnyi költséggel.

 

Az agglomerácó jól jár

 

 

A Magyarország egyik legforgalmasabb elővárosi vonalaként számontartott 120a nagy szerepet játszik az agglomerációból Budapestre utazók szállításában. Most a két részprojekt két Pest megyei településen zajlik le.

Farmoson a Hajta-patak hídját építik át, aminek során a 12 méter szabadnyílású ágyazat-átvezetéses vasbeton teknőhidat tartóbetétes vasbeton lemezhíddá alakítják át. Ehhez többek között szükség lesz arra is, hogy a régi vasúti hídszerkezetet elbontsák és helyette újat építsenek.

 

Két átkelő új szerkezetet kap, egy pedig új járdát

Tápiógyörgyén két híd is megújul:

  • a Tápió-patak átkelőjét szintén vasbeton teknőhídból építik át vasbeton lemezhíddá (itt egy három 8 méteres hosszú elemből álló, tehát összesen 16 méteres hídról van szó), szintén szerkezet elbontással és újjáépítéssel;
  • illetve az Ilke-ér 5 méteres, hasonló kialakítású hídjának bal oldalán üzemi járdát alakítanak ki.

Minhárom hídépítkezés tervezési feladatai is a projektek részei, így azokat az A-Híd végzi el.

vasútfejlesztésHelyiBudapestA-Híd Zrt.TápiógyörgyehídfelújításhídépítésFarmosSzolnokagglomeráció