2024.03.29, Péntek
Hamarosan elindul az új otthonteremtési lakásprogram
Illusztráció (Pexels)

Hamarosan elindul az új otthonteremtési lakásprogram

magyarepitok.hu

2020.07.13. 10:01

Megszavazta a rozsdaövezetekben épülő lakások kedvezményes, 5 százalékos lakásáfáját az országgyűlés, így hamarosan elindulhat a Városi Otthonteremtés Program. A lakásáfa csökkentésének célja, hogy elérhető áron épüljenek új városi ingatlanok, és megújuljanak évek, évtizedek óta elhanyagolt rozsdaövezeti területek is.

Hirdetés

Több ezer hektárnyi terület vár rehabilitációra

Budapesten és a vidéki városokban több ezer hektár kedvező elhelyezkedésű és jó közlekedésű rozsdaövezeti terület van, amelyeket korábban ipari, kereskedelmi, közlekedési vagy honvédelmi célokra használtak. Ezeken a területeken a rendszerváltás után megszűnt az eredeti tevékenység, így évtizedek óta leromlott állapotban, elhagyottan álltak vagy szinte kihasználatlanul működtek.

Eközben az elmúlt öt évben a városi lakásárak és bérleti díjak több mint duplájára nőttek, jövedelemarányosan pedig Budapesten volt a legnagyobb árnövekedés. Az egyetemisták, fiatalok és az új családok számára így jelentősen csökkent annak az esélye, hogy megteremtsék első önálló otthonukat, vagy akár nagyobb, kényelmesebb lakásba költözhessenek.

 

Segíti a lakáshoz jutást és a gazdaság újraindítását

A kormány tervei szerint a kedvezményes, 5 százalékos áfa a legfeljebb 150 négyzetméteres, rozsdaövezetben épülő új lakásokra vonatkozik, amelyekre érvényes a lakásbérletek áfamentessége is. A fejlesztéseknek köszönhetően a városi rozsdaövezetek környezettudatos várostervezéssel, környezet- és klímabarát lakóépületek építésével újulhatnak meg. A lakásépítések mindezeken túl a gazdaságot is élénkítik: a kormány ezzel az intézkedéssel segíti a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek létrejöttét és a vállalkozások stabil működését.

A Városi Otthonteremtés Program alapvetően két nagy csoportját különbözteti meg a rozsdaövezeteknek.

A besorolás szerint vannak olyan területek, amelyeken nem szükséges jelentős előkészítő munka, így a kedvezmények bevezetése után szinte azonnal megindulhatnak az építkezések.

A másik területtípusnál összetett, több éves előkészítő munkára van szükség, az építkezés előtt esetlegesen környezeti kármentesítést, bontást, romeltakarítást vagy infrastruktúrafejlesztést kell végezni.

A barnamezős akcióterületeket a kormány a vidéki városokban az érintett települések önkormányzataival, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatokkal együttműködve, a Budapest Fejlesztési Központ szakmai támogatásával jelöli majd ki.

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

HelyilakásépítésBudapestúj építésű lakásokbarnamezős beruházásokBudapesti Fejlesztési Központ (BFK)Városi Otthonteremtési Program