2024.03.28, Csütörtök
Szerkezetkész lett a főváros agglomerációjában épülő egyedi sportcsarnok
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Szerkezetkész lett a főváros agglomerációjában épülő egyedi sportcsarnok

magyarepitok.hu, MTI

2020.09.15. 11:56

A ZÁÉV és az Épkar kivitelezésében megvalósuló épülő sportcsarnok 1500 néző befogadására biztosít majd lehetőséget.

Hirdetés

Elérte legmagasabb pontját a főváros XVII. kerületében, a közel 9 milliárd forintból épülő Rákosmenti Sport- és Rendezvénycsarnok, amely a ZÁÉV Zrt. és az Épkar Zrt. kivitelezésében valósul meg, az Óbuda Group pedig a tervezési programot, a projekt előkészítést, a generáltervezést és a költségszakértést végezte a projektben. A helyszínen ma tartották az épület bokrétaünnepségét, a tervek szerint nagyjából egy év múlva, 2021 nyarán fejeződik be a kivitelezése.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A több mint 5600 négyzetméteres területen egy 1200 fős mobil lelátó, valamint egy 306 üléses fix vasbeton lelátó is helyet kap. Színpados nagyrendezvény esetén a tervek szerint a lelátón 900 fő, a küzdőtéren 960 fő fog tudni elhelyezkedni.

A háromszintes csarnoképület küzdőterének mérete több mint 2000 négyzetméter, nettó belmagassága pedig 10 méter.

A multifunkcionális sportcsarnokban két teljes értékű kézilabdapályára osztható nagytermet alakítanak ki, amely hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelő versenypályával készül, míg annak hátsó fali részén mászóterem (boulder és alpin falak) készül. A létesítményben - a fix és az esetleges mobilhelyekkel együtt - maximálisan 1500 néző foglalhat majd helyet.

A fitneszzóna mellett a sportcsarnok területén mászófal, csapatöltözők, sportszertár és raktárterületek is helyet kapnak. A létesítménybe nagy teljesítményű sport- és díszvilágítást építenek be.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A korábbi polgármesterről nevezhetik el a sportcsarnokot

A sajtóbejáráson Horváth Tamás polgármester kiemelte: a kerületben jelenleg több mint 20 sportág képviseletében több mint 50 sportegyesület működik, de az egyesületek közül pusztán öt rendelkezik kisebb sportlétesítménnyel. Kifejtette azt is, hogy a sportcsarnokkal a kerületben élők régi álma valósul meg.

Horváth Tamás azt javasolta, hogy a csarnokot a korábbi polgármesterről, a már elhunyt Ríz Leventéről nevezzék el, akinek a kerület egyéb dolgai mellett nagy szívügye volt a sportcsarnok.

Horváth Tamás, polgármester (Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

A XVII. kerületi lakók száma évről évre növekszik, amely közelít a 90 ezerhez, és mivel sok fiatal költözik ide, az átlagéletkor folyamatosan csökken. A sportolással kapcsolatos egyre fokozódó igényeket azonban a meglévő infrastruktúra már nem volt képes kielégíteni, ezért hiánypótló a most épülő sportcsarnok.


Számos sport számára biztosít terepet

A multifunkcionális sportcsarnok egyszerre lesz alkalmas a verseny- és tömegsport, valamint egyéb rendezvények – koncertek, kiállítások, konferenciák – befogadására is.

A csarnok egyediségét többek közt az adja, hogy közel 20 sportág (kézilabda, kosárlabda, röplabda, futsal, floorball, tollaslabda, asztalitenisz, ritmikus gimnasztika, birkózás, cselgáncs, karate, ökölvívás, súlyemelés, torna, vívás, versenytánc) gyakorlására és programjainak lebonyolítására lesz alkalmas.

A csarnok külső megjelenésében is egyedi, környezettudatos, megújuló energiával működő „zöld” épület lesz.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Galéria

HelyiBudapestsportcsarnoksportberuházásokZÁÉV Építőipari Zrt.RákosmenteÉpkar Zrt.Óbuda Group