2024.04.20, Szombat
Teljeskörűen megújul és új szolgáltatásokkal bővül az Allee
Fotó: octogon.hu

Teljeskörűen megújul és új szolgáltatásokkal bővül az Allee

realista.hu

2020.09.20. 07:03

A fejlesztés keretében átépítik többek közt az ételudvart, energiatakarékosabb üzemelést alakítanak ki, valamint egy jótékonysági kezdeményezést is beiktatnak.

Hirdetés

Megkezdődött a főváros budai oldalának frekventált részén, a XI. kerületben található Allee Bevásárlóközpont 5,5 milliárd forint értékű belső felújítása. Az Allee a felújítás alatt végig változatlan nyitva tartással üzemel, minden munkálatot éjszaka végeznek.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlanak a bevásárlóközpont felújításával kapcsolatos munkálatok: készülnek a kiviteli tervek és hamarosan megkezdődik az egyenes folyosó és az ételudvar területének átépítése.

A korszerűsítés egyik legfontosabb helyszíne az éttermi rész, ahol:

  • bővül majd a kínálat,
  • kétszeresére nő az ülőhelyek száma,
  • valamint egy külön gyereksarok is helyet kap.

A terület kialakításánál nagyon sokféle szempontot kellett figyelembe venni: például eltérő életkori és társadalmi sajátosságok szerint számos különféle hangulatú és formatervezésű teret hoznak létre. Ezen kívül arra is gondoltak a tervezők, hogy szükség esetén a védőtávolság megtartásával is ott lehessen tartózkodni, családok számára például elkülönített részeket is kialakítanak.

 

Az Allee a budai oldal fontos csomópontjánál található (fotó: Wikipédia)

A fejlesztés során nem csak belső felújítás és átépítés történik, de szolgáltatásai körét is bővíti az Allee. Jelenleg mintegy 140 üzletnek, köztük egy 13 termes multiplex mozinak, számos étteremnek, irodának, egy fitneszteremnek, valamit a parkolóban 1200 autónak ad helyet a multifunkcionális komplexum.

Az Allee évi több mint 18 millió látogatójával Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóhelye.

A felújítással az Allee tovább kívánja erősíti vezető pozícióját a budapesti piacon.


Kisebb ökológiai lábnyommal működik majd tovább

A megújulás során több energiatakarékos, illetve az ökológia lábnyomot csökkentő megoldást is alkalmaznak. A környezettudatosságban azonban az Allee elsősorban azzal lép magasabb szintre, hogy fenntarthatósági stratégiát készít napi működéséhez.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a stratégia alapján átgondoltan és tervezetten dolgozzák ki azokat a konkrét lépéseket és intézkedéseket, amelyekkel ténylegesen és mérhető módon pozitív érdemi hatások érhetők el, és az erőforrásokat is a lehető leghasznosabban tudják felhasználni az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.

Ez a rendszerszintű megközelítés ma még újdonságnak számít nem csupán Magyarországon, de a régióban is.

Fotó: octogon.hu


Számos kihívást tartogat a kivitelezés

A munkálatokat úgy szervezték, hogy a bevásárlóközpont napi működését, forgalmát csak a lehető legkisebb mértékben zavarják, ezért számos szervezési feladat adódik a kivitelezésnél.

Az íves folyosón például több acélgerendát is beemelnek, amelyek esetében a legnagyobb elem önmagában 3 tonnát nyom. A beemeléshez szükséges ún. pókdaru nem fér be a bejáraton, ezért a homlokzat megbontásával helyezik el a területen.

Az év végéig 40 tonnányi új acélszerkezetet építenek be és 1200 négyzetméternyi felületet alakítanak át.


Jótékonykodással kötik össze a felújítást

Az átépítés során elkerített részeken és a szabadon maradt falakon egy jótékonysági művészeti projekt fog megvalósulni.

Az „Allee Art Wall” elnevezésű projekten belül három képzőművész, Mátyási Péter, Soós Nóra és Weiler Péter készíti a képeket, amelyeket az építést a működő közösségi terektől elválasztó, szabadon álló felületeken mutatnak be az Allee-ban. A képekre október közepétől november elejéig lehet licitálni, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítják majd: egy XI. kerületi oktatási intézmény részesül majd a bevételből.

HelyiépületfelújításBudapestbevásárlóközpont