2024.04.19, Péntek

A Városliget életében 2019 az átadások éve volt.

Hirdetés

A Városligetben zajló beruházásokról folyamatosan beszámol lapunk. Számos hazai tervezőiroda és kivitelező cég kapott szerepet a Liget Budapest Projektben. Most a helyszínekre látogatók számáról osztott meg részleteket Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Közleményében kiemelte: több mint másfél millió látogatót vonzott eddig a park és annak létesítményei.

 

Sokan választják sportolásra a Ligetet

A két éve megújult Szépművészeti Múzeum már 600 ezer, az egyéves születésnapját ünneplő Nagyjátszótér és Millennium Háza együtt mintegy félmillió látogatót ért el. A kutyás élménypark is átlépte a félmilliós látogatószámot, emellett az ifjúsági sportpályák, a Vakok kertje és a Városligeti Sportcentrum is nagy népszerűségnek örvend - tette hozzá.  

Felidézte, hogy 2018 volt az első év, amikor a látogatók már elkészült projektelemeket vehettek birtokba, 2019 pedig az átadások éve volt: az előbbiek mellett az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) és a komáromi Csillagerőd épülete is tavaly készült el. Idén átadták Városligeti Sportcentrumot, hamarosan pedig birtokba veheti a közönség a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, a Városligeti Futókört, a Kis Botanikus kertet és egy újabb kutyás élményparkot.

 

Ezek a kivitelezők járultak hozzá a Városliget fejlesztéséhez

A fent említett projektekről korábban részletesen beszámoltunk:

  • A Szépművészeti Múzeum Román csarnokának és kapcsolódó tereinek projektjét a Magyar Építő Zrt. végezte el.
  • A Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében épül az Ötvenhatosok terén.
  • A Millennium Háza értékmentő és -teremtő munkáját az Épkar Zrt. végezte el.
  • A Városliget melletti mélygarázs (Dózsa György út) a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. mint fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében valósul meg.
  • Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK) a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. kivitelezte.
  • A Városliget Sportcentrumban a sportpálya kivitelezését az Árla Kft., az öltözőkét az Aktuál Bau Kft. végezte.
  • A Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg a Magyar Zene Háza.
  • A komáromi Csillagerőd értékmentő és -bemutató munkáját az Épkar Zrt., a Fertődi Építő Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma végezte el.

A projektekben a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzési feladatokat az Óbuda Újlak Zrt., valamint a Főber Zrt. alkotta Liget Mérnök Konzorcium végezte el.

 

Gazdagodott a főváros zöldfelületi, rekreációs és kulturális kínálata

A tavalyi őszi szünet előtt átadott Nagyjátszótér folyamatosan telt házzal üzemel, Budapest elsőszámú gyerekparadicsomává vált. Jó időben minden hétvégén 10 ezer látogatót fogad, és eddig majdnem 370 ezren játszottak ott.

A műemléki felújítást követően Millennium Háza néven megnyílt egykori Olof Palme Házat és a Rózsakertet együtt pedig már több mint 100 ezren csodálták meg. Nagyon népszerű a Vakok Kertje, iskolai csoportoktól hangosak az Ifjúsági Sportpályák és a Városligeti Sportcentrum is. A kutyás élménypark látogatottsága pedig már átlépte az 500 ezret - tette hozzá.

A vezérigazgató kijelentette:

a Városligetben már csaknem 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, több mint 120 ezer négyzetméternyi gyepfelületet alakítottak ki.

Elültettek majdnem

  • 140 ezer évelőt,
  • több mint 70 ezer cserjét
  • és 491 lombos fát is.

A Millennium Háza főbejárata elé egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új Zsolnay-szökőkút. A Millennium Háza előtti szakaszon - a Dvorák sétánytól az Ajtósi Dürer sorig - a 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát 6 méterre szűkítették le, így a feltört beton helyén mintegy 5 ezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre.

Tavaly májusban adták át az OMRRK épületét, amely Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye, ahol idén is folytatódik a speciális technológiai berendezések beépítése, majd megkezdődik a műtárgyak beköltöztetése. A beruházás területén létrejött Bókay kert néven egy új, szabadon látogatható 13 ezer négyzetméteres közpark is, ahol 132 fa és 5900 cserje található.

 

Ezek az épületek készülnek el a közeljövőben

Hangsúlyozta: a parkfejlesztés második ütemében már átadták a Városligeti Sportcentrumot, idén ősszel pedig további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat. Elkészül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban.

Idén ősszel elkészül a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs, amely három szinten mintegy 800 autót képes befogadni.

A Magyar Zene Háza 2020 nyarán szerkezetkész állapotba került. A különleges épület a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. A Néprajzi Múzeum év végére szintén szerkezetkész állapotban lesz.

HelyiMagyar Építő ZrtWest Hungária Bau Kft.Liget Budapest ProjektStrabagZÁÉV Építőipari Zrt.Épkar Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Fertődi Építő Zrt.Aktuál Bau Építőipari Kft.Árla Kft.