2024.04.19, Péntek
Így kap teljesen új funkciót a kultikus Dürer Kert és környezete
Látványtervek: Property Market

Így kap teljesen új funkciót a kultikus Dürer Kert és környezete

octogon.hu

2020.11.23. 18:17

A Property Market fejlesztésében két iroda- és három lakóház születhet az évek óta leromlott állapotban lévő épületek helyén. A bontási munkálatokat a Market Építő Zrt. végzi.

Hirdetés

Dürer Park-projekt keretében teljesen megújul a főváros XIV. kerületében található, Ajtósi Dürer sor mögötti 3,7 hektáros terület, ahol hosszú évek óta leromlott állapotú épületek állnak - a bontási munkálatokat a Market Építő Zrt. végzi, a beruházás pedig a Property Market Kft. fejlesztésében valósul meg. A tervek szerint a teljes projekt 2024-re készülhet el.

A beruházás eredményeként egy újgenerációs komplexum jön létre lakó- és irodaépületekkel, valamint a belső park is megújul.

A bontás már elkezdődött az Ajtósi Dürer sor–Zichy Géza utca–Abonyi utca–Szt. István Gimnázium által határolt területen: a beruházás első munkafázisában bontják az egykori uszodát, a régi könyvtárat, a rendezvényterem és a konyha épületét, valamint a Professzorok házát.

 

Látványtervek: Property Market

Dr. Schrancz Mihály, az ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a tanulmányterv egyértelműen tükrözi a nemzetközi mércével is nívós, innovatív és városképbe illeszkedő szemléletet.

A projekt részeként összesen két iroda- és három lakóépület jöhet létre, kereskedelmi funkciókkal kiegészítve. A beruházás közvetlen környezete a főváros egyik legszebb része, így örömmel fogadták el a felkérést, hogy városfejlesztési tapasztalatukat bevetve most a XIV. kerületben is létrehozhatnak valami jelentőset.

Bár az építési engedélyekre még várni kell, annyit már most lehet tudni, hogy a tanulmányterv alapján igazán kortárs épületek jönnek majd létre. 


Nemzetközi építészirodát is bevontak a fejlesztésbe

A területet 2018-ban vásárolta meg a Dürer Befektetési Kft., és a beépítési koncepció kidolgozásába az ingatlanfejlesztő Property Market mellett a kortárs design egyik legnagyobb alakjának építészirodáját, a milánói és New York-i székhelyű Lissoni Casal Ribeiro irodát vonták be, míg az egyes projektelemeket hazai stúdiók tervezik.

 

Látványtervek: Property Market

A terület tulajdonosa egy igazi európai, városi park menti hangulatot kíván teremteni a XIV. kerületben. Szilágyi István MRICS ügyvezető szerint mindig kihívás egy eleve értékes és hagyományokkal bíró környezetben létrehozni egy új fejlesztést, úgy, hogy az még vonzóbbá tegye a helyszínt – most pont erre vállalkoznak. Hangsúlyozza, hogy már a kezdeti fázistól a legmodernebb fenntarthatósági szempontokkal számoltak.


Új otthont keresnek a kultikus Dürer Kertnek

A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett újítják fel a védett, az egykori Szent Szív zárdaépületet, amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül.

A beruházók folyamatosan egyeztetek a zárdaépületben jelenleg még üzemelő népszerű szórakozóhely, a Dürer Kert vezetőivel, hogy a fővárosban kiemelkedő kulturális és művészeti értéket képviselő intézmény új otthonra találjon.

 

Látványtervek: Property Market

 

HelyiBudapestMarket Építő Zrt.irodaProperty Market Kft.lakóépület