2024.04.19, Péntek
Már keresik a kivitelezőt Kőbánya monumentális sportcentrumához
Látványterv: Kreatív Magyar Mérnök Kft.

Már keresik a kivitelezőt Kőbánya monumentális sportcentrumához

magyarepitok.hu

2020.11.12. 13:34

Akár hat kosárcsapat is játszhat egyszerre az új sportcsarnokban, amit egy a Bihari utat átívelő tető köt majd össze az új uszodával. Mindezek mellé egy parkolóház épül, a tetején zöld felülettel, kültéri kosárpályával, lelátóval.

Hirdetés

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a TED-en közzétette a kőbányai multifunkcionális sportcsarnok és uszoda közbeszerzését. Az ajánlatkérés tárgya egy új sportcsarnok és parkolóház - melynek hasznos alapterülete 30 ezer négyzetméter -, illetve egy új uszodaépület - melynek hasznos alapterülete 15 négyzetméter – kivitelezése.

Ahogy azt korábban jeleztük, a beruházáshoz szükséges előkészítő munkákat és tervezési feladatokat a Kreatív Magyar Mérnök Kft. látta el, amely a Főber Group tagja.


A Bihari út két oldalán épül fel a centrum

A létesítmény Kőbányán, a volt Mázsa teret is magába foglaló két különálló önkormányzati tulajdonú telken jön létre. Az uszodakomplexumot a vasúti pálya és a Bihari út közötti kisebbik, közel 13600 négyzetméter nagyságú telken alakítják ki. A létesítmény egy 500 fő befogadó képességű lelátóval, és FINA minősítésű, 50 méteres versenymedencével jön létre, valamint bemelegítő és tanmedencével.

A sportcsarnok a Bihari út túloldalán elhelyezkedő, közel 17500 négyzetméter alapterületű nagyobbik telken létesül. A közbeszerzés szerint a sportcsarnok épületben mobil lelátókkal együtt összesen 3 068 fő ülőhely lesz. A küzdőteret a nemzetközi kosárlabda-szövetség (FIBA) előírásainak megfelelően alakítják ki.


Motoros függönyök osztják el a teret

A csarnokban a mobil lelátók visszatolása után kialakuló kűzdőtér három, keresztbe forgatott normál kosárlabda pálya elhelyezésére is elegendő lesz. A pályákat ebben az esetben motoros mozgatású függönyök választják el egymástól, így akár hat csapat is edzhet, illetve játszhat mérkőzést ugyanabban a teremben.

A kűzdőtéren a kosárlabdán kívül a röplabdának, kézilabdának, és a teremfocinak is lehetőséget biztosítanak. A létesítményben ezeken kívül 300 négyzetméteres edzőtermeket alakítanak ki az ökölvívásnak, valamint a birkózó és a szumó sportnak.


Kültéri kosárlabdapályák is épülnek

A két épületet 40 méter fesztávú acélszerkezetű tető köti össze, átívelve a nagyforgalmú Bihari utat. A most megjelent közbeszerzés szövege szerint a projektben közel 4 ezer négyzetméter zöldtető is épül.  

A sportcsarnok épülettömege mellett kialakítanak egy mintegy 300 személygépkocsi parkolását ellátó parkolóházat. Ennek zöldfelülettel ellátott tetőszerkezetén három darab kültéri kosárlabda pálya épül, mintegy 500 fős lelátóval.

HelyisportcsarnokKőbányauszodaépítésFőber Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)parkolóháztervező cégekKreatív Magyar Mérnök Kft.