2024.03.29, Péntek
Rangos díjat nyert az Újpesten felépített különleges lakópark
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Rangos díjat nyert az Újpesten felépített különleges lakópark

magyarepitok.hu

2021.06.17. 18:42

A Cemix termékeivel megvalósított beruházásban a Metrodom egy olyan függőkertszerű megoldást alkalmazott, ami nem csupán Magyarországon egyedülálló.

Hirdetés

A világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyében nyert aranyérmet a Budapest IV. kerületében tavaly elkészült Metrodom Panoráma Lakópark. A projektet a FIABCI World Prix d’Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton díjazták aranyéremmel.

A 632 lakás mellett irodákat, vendéglátó és szolgáltató egységeket magába foglaló épületegyüttest Hajnal Zsolt Ybl-díjas építész és Kendelényi Péter építész párosa tervezte. Az ingatlanfejlesztő Metrodom lakóparkja a Metrodom Építő Kft. kivitelezésében, a Cemix Hungária Kft. termékeinek felhasználásával jött létre.

Két-három év múlva jelentős zöldfelület jön létre

Az ingatlanfejlesztő közleményéből kiderül, a most elnyert elismerést 31 ország 63 ingatlanpiaci szakemberének véleménye alapján érdemelte ki az épületegyüttes. Az összegzés rámutat, az alkalmazott függőkertszerű megoldás ekkora léptékben Európában sem igazán alkalmazták még.

Fotó: Metrodome


A lakóparkot négy darab, 17 emeletes és 55 méter magas torony alkotja. Az építmény 632 lakást, 19 üzletet és közel 2000 négyzetméternyi üzlethelyiséget foglal magába.

Az épületek különleges zöld homlokzatára 200 darab fa és 4 kilométer növényláda került elhelyezésre, melyek már most jól láthatóak, de 2-3 év múlva jelentős zöldfelületet alkotnak majd.


Most már itthon is létezik az alpinista kertész munkakör

Kiss Gábor, a Metrodom Építő Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, a díjjal elsősorban az épület kiemelkedő építészeti színvonalát ismerte el a zsűri, de sokat nyomott a latban a tervezésben kulcsszerepet játszó természetközeli megközelítés. „Ez a modern lakóépület bizonyította, hogy összeegyeztethetőek az épített és a természeti környezet előnyei” – idézte a közlemény az ügyvezetőt.

Fotó: Metrodome

Hozzátette, a zöldítést végző csapat számára a legnagyobb kihívást a folyamatosan változó, hónapról hónapra más arcát mutató homlokzati zöld felületek gondozása jelentette.

Az alpinista kertész munkakör itthon eddig nem létezett, de az épületen kialakított öntöző és karbantartó rendszert ma már ilyen szakértők kezelik.


A Cemix szakemberei különleges megoldással juttatták a felső emeletekre a vakolatot

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a különleges projektben a Cemix Hungária által biztosított termékek számos olyan előnnyel bírnak, melyek megkönnyítették a minőségi kivitelezést. Kiemelt hangsúlyt kapott a Thermo System hőszigetelő rendszer, melyet számtalan beruházás megvalósítása során alkalmaztak már.

A jó páraáteresztő képesség, a tartós homlokzati színek, a változatos struktúrák lehetősége, a könnyű felhordhatóság, az időjárási körülményeknek való ellenállás, mind ezen tulajdonságok közé tartoznak.

Az építkezésen a teljes hőszigetelő rendszeren kívül a Cemix Hungária biztosította a falazóhabarcsot, a betéri vakolatot, valamint a hidegburkoláshoz használt anyagokat, segédanyagokat mind a 632 lakás kialakításához.

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


A megvalósítás során nagy kihívást jelentett a 17 emeletes épület felső szintjeire a MP 501 vakolat feljuttatása a silókból, amit Cemix szakemberei egy újonnan beszerzett szárazanyag-továbbító berendezéssel oldottak meg.

HelyilakásépítésnívódíjakÚjpestlakóparkMetrodom Építő Kft.Cemix Hungary Kft.