2024.04.20, Szombat
Átfogó stúdiófejlesztés rajtol el a hazai filmipar bázisán
Látványterv: nfi.hu

Átfogó stúdiófejlesztés rajtol el a hazai filmipar bázisán

magyarepitok.hu, nfi.hu

2021.08.20. 10:00

A Market és a Fejér-B.Á.L végezheti el a műterem és kiegészítő épületek kivitelezését, valamint az infrastruktúra fejlesztést.

Hirdetés

A BMSK Beruházási Ügynökség Zrt. kihirdette a Nemzeti Filmintézet (NFI) fóti stúdiókomplexumának átfogó fejlesztésére irányuló projekt nyerteseit; a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a Market Építő Zrt. csaknem 30 milliárd forint értékben végezheti el a fejlesztést - írja az európai uniós közbeszerzési értesítő. 

Ezzel minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése történhet meg Magyarországon, amelynek köszönhetően a fóti stúdió kapacitását közel ötszörösére növelik. A beruházás célja, hogy a jövőben kielégítsék a hazai gyártású filmprodukciók növekvő stúdióigényét is – olvasható az NFI honlapján.

 

Négy új műteremmel bővül a telephely

A telephely fejlesztés műterem épületeket, kiegészítő épületeket, átfogó modernizációt, valamint infrastruktúra fejlesztést takar. A stúdiókomplexum bővítése során

összesen négy új filmstúdió fog épülni, melyek összesen további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2600 négyzetméternyi stúdió kapacitást, így összesen 12 200 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére.

Az elsődleges cél tehát négy új, egyenként 2500 négyzetméteres hasznos területű, eredeti hangfelvételre alkalmas műterem telepítése, melyből kettő-kettő egymás mellé épül, azonban az egymás melletti épületek szerkezetileg teljesen különálló épületet jelentenek. A műtermek az eltérő filmgyártási munkafolyamatok esetén egymástól függetlenül is használhatóak, ugyanakkor a használati igény szerint összenyithatóak két darab, 5000 négyzetméteres műteremmé.

 

Új utak és parkolók is kapcsolódnak a projekthez

További beruházásként egy reprezentatív fogadóépület is létesül, valamint a műtermek fejépületében, a műtermek üzemeltetéséhez szervesen kapcsolódó,

  • különböző funkciójú kiszolgálóhelyiségek,
  • új, különálló, produkciós célú kiszolgáló épületek építése
  • és megújuló energiaforrások telepítése történik.

Az új épületekhez új utak és jelentős számú új parkolóterületek is megvalósításra kerülnek. A tervezett parkolók száma 827 darab. A rekonstrukció része továbbá a meglévő, jellemzően leromlott épületállomány és a meglévő utak felújítása, korszerűsítése, valamint a meglévő közműhálózat felújítása és bővítése.

HelyiFótMarket Építő Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)