2024.03.29, Péntek

Íme a visegrádi négyek formatervezett világa

MTI

2016.09.24. 17:10

Pénteken elindult a kortárs designt sok szemszögből körüljáró egyhetes programsorozat, a Design Hét, ahol idén a szlovákokkal, csehekkel és lengyelekkel közös örökségünket ezen a téren is megismerhetjük.

Hirdetés

Több mint 130 esemény, kiállítások, termékbemutatók, előadások, aukciók és szakmai programok várják a látogatókat a 2016-os Design Héten, amelynek díszvendégei az idén 25 éves visegrádi együttműködés országai: Szlovákia, Lengyelország és Csehország - mondta el Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke a rendezvénysorozat pénteki nyitónapján Budapesten.

A 2004 óta minden évben megrendezett Design Hét központi kiállítása idén az Iparművészeti Múzeum kupolatermében látható „Központi értékek - Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban” című tárlat, ahol a visegrádi négyek formatervezőinek közös hagyományokból építkező, közös jövő felé törekvő alkotásaiból látható válogatás. Ez természetesen csak egy a számos cseh, lengyel és szlovák kiállítás közül, s az összefogást tovább erősíti, hogy a támogatókat kereső designerek a visegrádi országokból érkező regionális befektetőkkel találkozhatnak a szeptember 29-i InvestPlacc elnevezésű szakmai workshopon.

 

A nyitóünnepség az Iparművészeti Múzeumban, szeptember 23-án.

 

Az október 2-ig tartó Design Hét mottója a Design Anatomy, amely egyszerre utal az emberi arányok ergonómiai, fizikai, kulturális és társadalmi viszonyaira is. Osvárt Judit projektvezető a mottóhoz kapcsolódóan kiemelte: a designerek igényeit követve idén megnövekedett a design és az üzlet kapcsolatát vizsgáló programok száma, emellett sok a kreatívipar társadalmi vetületeivel, valamint a technológiával, például a háromdimenziós nyomtatás lehetőségeivel foglalkozó esemény.

A Design Hét teljes programkínálata a www.designhet.hu honlapon érhető el.

HívogatókiállításVisegrádiparművészet