2024.04.25, Csütörtök

56-os női sorsok tárulnak fel a Hadtörténeti Múzeumban

MTI

2016.10.21. 13:30

Időszaki kiállítás nyílt „56 könnycsepp - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban” címmel a budapesti Hadtörténeti Múzeumban. A tárlatra minden társadalmi rétegből választottak bemutatásra érdemes sorsokat, s szimbolikus tárgyakat is kiállítottak.

Hirdetés

A fotókat, korabeli dokumentumokat és tárgyakat felvonultató kiállítás speciális szemszögből, az 1956-os forradalom eseményeiben részt vevő vagy a forradalom által érintett 28 nő sorsán keresztül mutatja be a 60 évvel ezelőtt történteket - mondta el Kovács Vilmos ezredes, a budai várban található múzeum főigazgatója a kiállítás pénteki megnyitóján.

A visszaemlékezések és történeti kiadványok többnyire csak a nők december 4-i néma tüntetésével idézik fel az asszonyok forradalomban betöltött szerepét, pedig sebesülteket ápoltak, röpcédulákat készítettek, a konyhákon segítettek, de sokszor a harcok részesei is voltak, így a forradalom leverésének következményei is kihatottak rájuk - mutatott rá Vargha Tamás parlamenti államtitkár.

 

kép: honvedelem.hu

 

Jakusch Gabriella, Závodi Szilvia és Lukács Fanni kurátorok a tervezés során fontosnak tartották, hogy a bemutatott nők között minden társadalmi réteg képviselve legyen, így a látogatók egyaránt megismerhetik a földműves vagy munkás családból jövők, a menhelyen nevelkedettek és a nemesi származásúak történeteit.

Mint Lukács Fanni elmondta, a nők sok esetben férjüket vagy apjukat is elvesztették a harcokban, és ez a tény nagyban befolyásolta későbbi életüket. Volt olyan, akit nem engedtek vissza az általános iskolába, mert az apja részt vett a forradalomban, másokat kirúgtak az állásukból, vagy egyszerűen bebörtönöztek.

 

Egymás mellett az elnyomó hatalom és a forradalmárok tárgyai

Az életutakon kívül a forradalom eseményeit reprezentáló 13 szimbolikus tárgy is szerepel a kiállításban. Az első, az 1950-es éveket bemutató vitrinben az elnyomó hatalom tárgyai között egy vándorzászló és egy 1951-es díszserleg látható, ezt követik a forradalomhoz kapcsolódó olyan darabok, mint a Molotov-koktélos üveg, a kötszer, a lőszeres dobozok, az amerikai segélydoboz vagy egy kézigránát-másolat. Az utolsó vitrinbe a forradalom utóhangjaként a Time magazin címlapja került, amely az 1956-os év emberének a magyar szabadságharcost választotta.

A tárlat a múzeum épületében december végéig látható, ezt követően pedig vándorkiállítás formájában az ország több pontján is megtekinthető lesz.

Hívogató1956kiállításmúzeum