2024.03.29, Péntek

A rovarkóstolástól az aligátoretetésig próbára teszik bátorságunkat az állatkertek

pestpilis.hu

2017.08.15. 12:52

Augusztus 25-én hatodik alkalommal jön el az Állatkertek Éjszakája: a résztvevő 12 hazai intézmény bemutatta a részletes programokat.

Hirdetés

Az ország 11 településén, összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az VI. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 25-én, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén a megyében a Budakeszi Vadaspark, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Tropicarium és a Veresegyházi Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A Budakeszire látogató érdeklődők szakvezetéssel egybekötött kiránduláson vehetnek részt. Az óránként induló Éjszakai élet túrák során a szakemberek garantálják a játszva tanulást és a szórakoztató ismeretterjesztést, melyet figyelemmel kísérnek majd az állatok csodálkozó, a sötétben fénypárként világító szemei. A szakvezetés mellett óránként kipróbálható lesz a külön az erre az alkalomra készített Vakkaraván ügyességi pálya.

Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek. A Budakeszi Vadaspark pénztára 23.00 órakor zár, a vadasparkot legkésőbb éjfélig kell elhagyni.

 

Huszonhárom éjszakai helyszín vár a Fővárosi Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert 23 helyszínén folyamatosan, illetve előre meghirdetett időpontban bemutatókra kerül sor, az óriáskígyó simogatástól a különböző látványetetéseken és állattréningeken át egészen az oroszlánfókák esti akrobatikus műsoráig. A Varázshegyben meg lehet ismerkedni többek között a rájákkal, és néhány barátságos, egzotikus ízeltlábúval is. Az est során lesz fényfestés, LED fényshow, jégszobrász és tűzzsonglőr bemutató, valamint homok- és festékanimáció is. Emellett a Strokes ütőegyüttes műsorától az ausztrál didzseridu muzsikáig számos zenei programmal is készülnek.

Madárrepítés

A Fővárosi Állat- és Növénykert főkapuját 19 órakor nyitják meg, a programok is ekkortól kezdődnek, és tartanak folyamatosan késő estig. Jegyet váltani és belépni 23 óráig lehet, a Varázshegy 23.15-kor, az állatházak 23.30-kor zárnak, és éjfélig kell elhagyni az Állatkert területét.

 

A Tropicariumban három napig tartanak a programok

A Tropicariumban pénteken nyolctól éjfélig kőhal, aligátor, kígyó és muréna etetésre kerül sor, miközben folyamatosan zajlik majd az ingyenes cápás és halacskás arcfestés és csillámtetoválás. A programok azonban szombaton és vasárnap is folytatódnak, ekkor kajmán, rája, majom, orrszarvú leguán és galléros gyík etetésen, valamint a cápás akvárium halainak, rájáinak etetésén lehet részt venni, utóbbi az alagútról, tengeri félköríves kiülőről történik majd.

Veresegyháza medveotthona éjfélig tartó éjszakai nyitva tartással és Predátor Programmal készül. Ennek során a közönség megismerheti a medvék és farkasok életének titkait. Különlegesség, hogy a két állatkoordinátor a program ideje alatt szó szerint a farkasok között fog tartózkodni a fáklyákkal megvilágított kifutóban.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 4000 forint, 14 éven aluli gyermekeknek 3000 forint. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

 

Országszerte zajlanak a bátorságpróbák és látványetetések

Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében bátorságpróba keretében rovarokat is kóstolhatunk, Győrött a Xantus János Állatkert ragadozóinak zsákmányszerzését figyelhetjük meg. A Jászberényi Állat- és Növénykertben, a Miskolci Állatkertben és a Kecskeméti Vadaskertben a tipikus „nemszeretem” állatokat, például csótányokat és óriáskígyókat is megsimogathatjuk, miközben fáklyás kivilágítás teremt különleges hangulatot. A Pécsi Állatkert távcsöves bemutatóval készül, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban pedig a holdfényes akváriumokat nézhetjük meg. A Szegedi Vadasparkban a rozsomáketetés után a borjúfókák esti tornát mutatnak be.

HívogatóBudakeszi VadasparkVeresegyházállatkert