2024.03.29, Péntek

Kürtős kaláccsal, zenével és pálinkával csalogatnak Erdélybe a hétvégén

MTI

2017.09.06. 18:30

A terület kultúrája, gasztronómiája, épített és természeti öröksége, kézműves mesterei mutatkoznak be péntektől vasárnapig a Transylvanicum Fesztiválon.

Hirdetés

Domokos István és Kiss Tibor főszervezők évek óta készülnek egy olyan rendezvényre, amelyen Erdélyt és Partiumot a maga teljességében mutatják be Budapesten. Ehhez most sikerült helyszínt találni: a Bálna Budapest előtt, illetve a Nehru parton szervezik meg a Transylvanicum Fesztivált.

Erdély kultúrájába részben a Nehru parton felállított nagyszínpad ingyenes programjai nyújtanak betekintést három napon át. A part mentén felvonul Erdély konyhaművészete: megkóstolható lesz a székely töltelékes káposzta, egy székelyudvarhelyi kolbászműhely szénen sütött különlegességei, az ordás palacsinta, a székely kürtős kalács, az erdélyi pálinkák - köztük kárpáti vadgyümölcsből párolt különlegességek -, a csíki sör, a hegyi sajtok és a havasi méz is, miközben az asztalok másik oldalán a termelőkkel találkozhatnak a vásárlók - számoltak be a főszervezők.

Pénteken Böjte Csaba atya köszöntője és áldása után a nagyszínpadon torockói, mezőségi és bukovinai néptáncok várják a közönséget, este a gyergyószentmiklósi Low Sugar zenekar lép fel, majd Keresztes Ildikó koncertje zárja a programot. Szombaton kürtőskalács-bemutató, turisztikai hívogató, majd hagyományőrző mesterségek bemutatója szerepel a programban, majd Szőcs Renáta fellépése után bemutatkozik a Tiltott Csíki Sör.

Vasárnap az erdélyi és székely népmesék világába vezetik be a gyerekeket, akik az Aprók táncházán is részt vehetnek. Délután bemutatkozik az Erdélyi Pálinka Lovagrend és a havasok pálinkái, majd Erdély természeti csodái. A fesztivált a vasárnap esti gálaműsor zárja, melyen felcsendülnek az erdélyi cigányzene dallamai, végül pedig retro party várja a közönséget.

HívogatónéptánczenefesztiválgasztronómiaErdély