2024.04.19, Péntek

A 2018-as év mérföldkő a Fővárosi Állatkert életében

MTI

2018.03.29. 14:44

A húsvéti hétvégére rengeteg programmal készülő állatkertben hamarosan megnyílik a Holnemvolt Vár, és a többi nagyszabású fejlesztésben is jelentős előrehaladás várható még az idén.

Hirdetés

Holnap indul a tavaszi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol nyuszisimogatóval, bemutatókkal és látványfestésekkel várják a közönséget, április végétől pedig a tervek szerint a Holnemvolt Vár nevű, 1,6 hektáros új területet is birtokba vehetik. A nagypéntektől húsvéthétfőig tartó hosszú hétvégén 850 féle állat, számtalan program, etológiai bemutatók, valamint többek között az elefántok és az oroszlánfókák tréningje várja a látogatókat - mondta Persányi Miklós főigazgató.

Persányi Miklós főigazgató a frissen felújított régi körhintában fogadta a sajtó képviselőit (zoobudapest.com)

A szezonális újdonságok és különprogramok mellett az állatkertben számos nemrég született állatkölyök is látható, többek közt Indigo, a tavaly december született gorillakölyök, Arun, a novemberben született kiselefánt, kisorangutánok, zsiráfkölykök, pingvinfiókák, muntyákszarvasgida, kiskenguruk, de vannak kölykök a gundiknál, a csupasz turkálóknál és a zöld agutiknál is, néhány napja pedig egy zebracsikó is született, aki a napokban mutatkozik be a közönségnek.

 

A Holnemvolt Vár a 3-10 éves korú gyerekeknek kínál majd programokat

Az állatkert új játszóparkja részben a volt vidámparki területen, részben az állatkert korábbi gazdasági udvarának területén jön létre. A Holnemvolt Várban főként a szelídebb állatokkal ismerkedhetnek majd a látogatók, itt lesz például az új állatsimogató, a tengerimalacok városa, és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény. A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja majd az érdeklődőket.

A szezonnyitó sajtótájékoztató résztvevői a helyszíni bejárás során a készülő Hetedhét Palotában ismerkednek a Nagy hohoho horgász meséjét felidéző játszóházi résszel (fotó: zoobudapest.com)

A Holnemvolt Vár központi építménye, a Hetedhét Palota a magyar állatmesék világa köré szerveződő játszóházként működik majd, több mint háromezer négyzetméteren. A gyerekek itt számos erőpróbán mérhetik össze ügyességüket, de találkozhatnak többek közt Vukkal és A nagy ho-ho-horgásszal is.

A Holnemvolt Vár egyik zónájában az állatkert felidézi az egykori vurstli letűnt világát is, az 1908-ban létesült, kívül-belül felújított Schäfner-körhintával, a régi hordóval, és több más hagyományos játéküzemmel. A hagyományőrzés jegyében a terület Állatkerti körút felőli homlokzatát is úgy alakítják ki, hogy az felidézze a XX. század elején itt állt épületek, a Royal Vio mozi, illetve Helfgott Sámuel fényképész műtermének megjelenését, hangulatát, utcaképét.

A felújított Scheffner-féle körhinta a Fővárosi Állat- és Növénykertben (fotó: MTI)

 

2020-ra adják át a Pannon Parkot

Persányi Miklós elmondta, hogy a fejlesztések szempontjából az idei év mérföldkő lesz az állatkert történetében, hiszen jelentősen előrehaladnak azok a munkálatok, amelyek a kert új területein jönnek létre: a Pannon Park, a Hermina Garázs, valamint az új kiszolgáló zóna. A műhelyeket, öltözőket, irodákat, raktárakat, az új takarmányozási központot és az állatorvosi rendelőt magában foglaló kiszolgáló zóna a múlt évben gyakorlatilag elkészült, így nagy része azóta már használatban van, a Pannon Park átadása pedig 2020-ban várható. Az őszi alapkőletétel óta jelentősen előrehaladtak a kivitelezési munkálatok, megtörtént a munkaterület határolása, elvégezték a földmunkákat, megkezdődött az alapozás, sőt, már a mélyszintek függőleges falainak egy része is áll.

A Pannon Park látványterve (zoobudapest.com)

Az állatkert idén is megtartja hagyományos rendezvényeit, például az áprilisi Föld Fesztivált, nyáron a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozatot, az augusztusi Állatkertek Éjszakáját, és októberben az Állatszeretet Fesztivált. Helyet ad ezen kívül a kert szakmai programoknak is, például az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA), valamint az Állatkerti Világszervezet (WAZA) fajmegmentő tenyészprogramokkal és regionális gyűjteményi tervezéssel foglalkozó szakemberei találkoznak Budapesten.

Hívogatóállatkert