2024.04.20, Szombat

Testvérvárosi megállapodás jött létre Budapest és Beregszász között

MTI

2017.05.20. 12:17

Budapest városvezetésének koncepciója, hogy a határon túli magyarlakta területek egy-egy településével, a spirituális kötődést kifejezendő, testvérvárosi megállapodást köt.

Hirdetés

Testvérvárosi megállapodást írt alá Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere a kárpátaljai városban, a beregszászi városnapok nyitórendezvényén pénteken. Ezt követően a közelben közösen felavatták a felújított Hősök terét.

A Beregszász fennállásának 954. és megyei jogú várossá nyilvánításának 16. évfordulója alkalmából tartott háromnapos ünnepi rendezvénysorozat megnyitóján Tarlós István Budapest lakosságának üdvözletét tolmácsolva hangsúlyozta: nem számít, hogy milyen méretű Budapest és mekkora Beregszász, ennél sokkal fontosabb a két város közötti erős lelki kötődés.

A főpolgármester kiemelte: „fontosnak érezzük, hogy az itt élő magyar lakosság őrizhesse nyelvét, kultúráját, hagyományait, s mindezt az ukrán törvények messzemenő tiszteletben tartásával képzeljük el. Azt is szeretnénk, hogy a budapesti lakosok képviselői, legyenek azok kulturális szervezetek munkatársai vagy vállalkozók, állandó és élő kapcsolatot létesítsenek az itt élőkkel”. Tarlós István köszönetet mondott az ünnepségen részt vevő Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja megye kormányzójának azért, hogy támogatta a testvérvárosi megállapodás megkötését.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt hangsúlyozta, hogy Beregszász az utóbbi években sokat fejlődött, szebb és élhetőbb hely lett. Utalta arra, hogy a város lakossága soknemzetiségű és nagyon fontos a nemzetiségek közötti béke megőrzése.

külföldtestvérváros