2024.04.18, Csütörtök

Semmiség lesz a történelmi hurrikán Florida toronyházainak?

ingatlanhirek.com, napi.hu

2017.09.09. 12:40

A helyi ingatlanfejlesztők legalábbis nincsenek kétségbeesve, közben az Irma Kubához megérkezve a legmagasabb szintre kapcsolt.

Hirdetés

Az ötfokozatú skálán újra a legmagasabb szintre kapcsolt az Irma hurrikán szombaton hajnalban, miközben elérte Kuba partját a sziget középső részén. A központja már csak 480 kilométerre van Floridától, az előrejelzések szerint le fogja tarolni az államot, ahol napokig nem lesz áram, és várhatóan több százezer embert kell kimenekíteni. 12 éve, vagyis a Vilma és a Katrina pusztítása óta nem volt ilyen erős hurrikán az USA-ban.


A toronyépület családjai nem menekülnek

A várhatóan Florida déli részére lecsapó hurrikán akár 260 km/órás szélvihart hoz, a helyi ingatlanfejlesztők ugyanakkor teljes nyugalmat sugároznak. „Azért nem vagyunk a világ többi részéhez hasonlítva annyira kétségbeesve az ilyen viharok esetében, mert felkészültünk. Az épületek úgy lettek megtervezve és kivitelezve, hogy egy ilyen hurrikán semmiség nekik” – nyilatkozta Gil Dezer, a Dezer Development elnöke.

A cég az egyik legnagyobb helyi fejlesztő, több toronyházat is épített: a nevéhez fűződik például a nemrég megnyitott 60 szintes Porsche Design Tower is Sunny Isles közelében.

Jelenleg egyelőre még csak 10 család lakik az épületben, ők Gil Dezer tudomása szerint maradtak az otthonukban. A legalsó lakószint is a 7. emeleten van, így az esetleges áradásoktól és a vihar által a levegőbe röpített tárgyaktól nem kell tartani, de még ha véletlenül ilyen magasra felkapna egy-egy nagyobb tárgyat a szél, az ablakok akkor is törésbiztosak, és kibírják a 240-250 km / órás szelet is.


Azok is idehozták az autót, akik még nem laknak itt

A vállalat mindenesetre elővigyázatosságból minden mozdítható tárgyat eltávolított a környékről, legyen szó építési maradékokról vagy kerti bútorokról, és plusz szivattyúkat állított csatasorba, arra az esetre, ha Irma árvizet is hozna magával.

A toronyháznak saját teremgarázsa van, és bár sok tulajdonos még nem költözött be a nemrég átadott épületbe, az autóikat már biztonságba helyezték ott – így tett egyébként maga Gil Dezer és egy környékbeli Lamborghini-szalon tulajdonosa is.

Csütörtök délutánig Miami-Dade megyében több mint 650 ezer partmenti lakos evakuálását rendelte el Carlos Gimenez polgármester a Miami Herald napilap szerint. Ez a legnagyobb ilyen jellegű intézkedés a 2005-ös Vilma és Katrina hurrikán óta, a döntés érinti Miami két legnagyobb belvárosi hivatali és lakónegyedét is.


A magasabban fekvő település a célállomás

Bár az épületek jó eséllyel kibírják a hurrikánt (jórészt annak köszönhetően, hogy az 1992-es Andrew hurrikán érkezését követően a városvezetés és a szakemberek leültek és közösen újragondolták a környék lakóépületeire vonatkozó biztonsági előírásokat, a felhasználható üveg minőségétől kezdve a tetőcserepekig), a Coastal Construction vállalat alelnöke senkinek sem javasolja, hogy valamelyik toronyházban vészelje át a vihart.

„Még egy átlagos vihar is elárasztja Miami Beach utcáit. Márpedig ha a területet elönti a víz, jó eséllyel a liftek és a generátorok is felmondják a szolgálatot” – figyelmeztetett Dan Whiteman. A szakember más fejlesztőkkel is beszélt, és mindannyian azt tanácsolják, hogy a lakók hagyják el a környéket, nem is az épületek, hanem a várható áradás okozta kényelmetlenségek miatt.

Sokan Coral Gablesbe mennek, ami ugyan csak pár mérföldnyire, de magasabban van, így kevésbé fenyegeti az áradás. Nem csoda, hogy a helyi Biltmore Hotel az elsők között telt meg vendégekkel, de a helyiek közül is sokan befogadnak embereket.

hurrikán