2024.03.28, Csütörtök

Érintetlen gyereksírokat tártak fel Egyiptom dél-keleti részén

MTI

2017.12.15. 10:41

A sírokban amulettek és edények is voltak, a leletekből jobban megismerhetjük a mintegy 3500 évvel ezelőtti temetkezési szokásokat.

Hirdetés

Izgalmas, ritka régészeti leletekre bukkantak Egyiptomban:

  • Egy svéd-egyiptomi kutatócsoport Asszuántól 65 kilométerre északra, Gebal El-Silsila régióban négy érintetlen gyermeksírt fedezett fel,
  • egy egyiptomi-osztrák expedíció Kom Ombo város történelmi hegyénél az egyiptomi úgynevezett első átmeneti korból származó temető egy részletét találta meg,
  • egy egyiptomi-svájci kutatócsoport pedig Asszuán ősi városában dolgozva tárt fel egy fej nélküli szobrot, mely vélhetően Artemisz görög istennőt ábrázolja.

A négy gyereksír az i.e. 1549 és 1292 között uralkodó 18. dinasztia korából származik - idézi az Ahram Online angol nyelvű hírportál Mosztafa Vazirit, az antikvitásokkal foglalkozó legfőbb régészeti tanács főtitkárát. Az egyik kőbe vájt sírban egy 2-3 éves gyerek földi maradványait találták. A múmia körül ott volt a szövet, amelybe a testet csavarták, illetve a környezetében a fakoporsó maradványaiból származó szerves anyag.

A második hant egy 6-9 év közötti gyerek sírja, akit szintén fakoporsóban temettek el, a harmadik és negyedik gyerek 5-8 év közötti volt. Két sírban amuletteket és edényeket is találtak. „A sírok felfedezése betekintést enged a III. Thotmesz fáraó idejének temetkezési szokásaiba, és az akkor élő emberek társadalmi, gazdasági és vallási életébe" - mondta Maria Nilsson, a svéd kutatás vezetője. Hozzátette, az ásatás során korábban is tártak fel sírokat, de a most felfedezettek különlegesek. A további kutatások újabb információkkal szolgálhatnak arról, milyenek voltak a halálhoz kötődő rituálék ezen a helyszínen abban a korszakban - mondta Nilsson.

fotó: english.ahram.org.eg

 

Kom Ombónál számos sírkellék is fennmaradt

Az Irene Foster kutató vezette egyiptomi-osztrák expedíció Kom Ombo hegyén egy, az első átmeneti korból származó temetkezési hely egy részét fedezte fel, benne több sártéglával kialakított sírral. Számos edényt és sírkelléket is feltártak a kutatás során. Foster elmondta, az elsődleges vizsgálatok szerint a temetkezési helyet valószínűleg egy korábbi sírkert felett alakították ki. Alatta az egyiptomi Óbirodalom idejéből származó város maradványait fedezték fel.

Asszuán ősi városában a Wolfgang Müller egyiptológus vezette egyiptomi-svájci csoport egy fej, lábak és jobb kar nélküli női szobrot fedeztek fel. Az asszuáni és núbiai régészeti hivatal igazgatója, Abdel Moneim Szaid elmondta, hogy a 14 centiméter magas szobor mészkőből készült. Az elsődleges vizsgálatok szerint a szobor „ruházata" Artemiszre, a vadászat, a termékenység, a szűziesség görög istennőjére utal, aki az egyiptomi Ízisz és Básztet istennők elegye.

fotó: english.ahram.org.eg
külföldrégészet