2024.04.20, Szombat

Vágánnyal szerelnék fel Svédország útjait az elektromos autóknak

theguardian.com

2018.04.12. 16:54

Egy 2 kilométeres próbaszakaszt már üzembe is állítottak Stockholm és repülőtere között.

Hirdetés

Egyre több elektromos autót adnak el Skandináviában és ehhez biztosítani kell a megfelelő infrastruktúrát is. Svédországban most már nem csak töltőállomásokat állítanak fel az elektromos autóknak, hanem kiépítették az ország első elektromos útját is – írja a The Guardian című angol nyelvű lap.

 

 

A svéd főváros és az azt kiszolgáló Arlanda repülőtér között felépített mintegy két kilométer hosszú szakaszon egy vágányt alakítottak ki az útba süllyesztve. Ennek két vezetékéből folyamatosan tudnak energiát nyerni a megfelelő karral felszerelt autók. A technológia lehetővé teszi, hogy az eRoadArlanda elnevezésre hallgató útból feltöltött energia mennyiségét mérjék és annak ára automatikusan levonásra kerüljön a felhasználó számlájáról.

 

Könnyen rátérhetnek az autók az elektromos útra 

A tervek szerint lehetséges, hogy az eRoad-rendszerrel hosszú távon az ország összes autópályáját és gyorsforgalmi útját felszerelik és így különösen a teherautóknak lehet hasznos az innováció. A rendszerben használt speciális áramfelvevő kar képes arra, hogy az út elhagyásakor, vagy előzéskor automatikusan lekapcsolódjon az energiaforrásról, illetve felkapcsolódjon rá amikor azzal felszerelt pályát ér el az autó. Miután elhagyták az eRoadot, a járművek akkumulátorról működhetnek majd tovább.

elektromos autókörnyezetbarátSvédország