2024.03.29, Péntek

Erdélyben gyógyítanak a gyermekmentő szolgálat önkéntes orvosai

MTI

2018.09.30. 10:56

Október 7 és 12 között több hargitai intézménybe látogatnak el, ahol a gyerekek ellátása mellett az ott dolgozókat is segítik.

Hirdetés

Erdélyben, Hargita megyében vizsgálják és látják el a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai október 7. és 12. között.  – derült ki az MTI híréből.

Az önkéntes orvosok évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítik.

Fogászati busz és nőgyógyászati kamion is csatlakozik

A gyermekmentő szolgálat mozgó fogászati busza idén is csatlakozik az úthoz, ebben szűrik, szükség esetén pedig kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly egy hargitai község általános iskolájának 181 tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket.

Csatlakozik az egyhetes körúthoz a szervezet nőgyógyászati kamionja is: a mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. Tavaly csaknem 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, 6 esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, műtéti beavatkozásra, 155 esetben pedig gyógyszeres terápiát írtak elő. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi orvosok végzik el.

egészségügygyerekekErdélyönkéntesség