2024.03.29, Péntek
Az e-cigi sem sokkal egészségesebb a hagyományosnál
Pixabay

Az e-cigi sem sokkal egészségesebb a hagyományosnál

mti

2019.02.16. 10:39

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi következményei lehetnek, mint az korábban gondolták egy amerikai kutatás szerint.

Hirdetés

Az úgynevezett e-cigarettázás  (közismertebb nevén vaping) rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el - derül ki a University of South Carolina kutatásából. A neves amerikai egyetem vizsgálatában 93 résztvevő adatainak tanulmányozása után arra az eredményre jutottak, hogy az e-cigarettázók szájszöveteiben ugyanolyan rákkal kapcsolatos változások zajlanak le, mint a dohányosoknál.

Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Ahmad Besaratinia hangúlyozta, hogy az e-cigaretták párája nem teljesen vízpára, ahogy azt sokan képzelik.

"Bár az e-cigaretta termékekben a legtöbb rákkeltő vegyület koncentrációja jóval alacsonyabb, mint a cigarettafüsté, a rákkeltő anyagoknak nincs biztonságos szintje"

- idézte a tudóst a tanulmányt ismertető medicalexpress.com.

Beraratinia kifejtette, hogy a tanulmányban leírt molekuláris változások nem rákos elváltozások voltak, még csak nem is a rák jelei. Inkább korai figyelmeztetést jelentettek egy olyan folyamatra, amely potenciálisan rákhoz vezethet, ha nem figyelnek rá.

egészségügydohányzásvaping