2024.03.28, Csütörtök

Amerikából és Izraelből is felkeresik a csepeli roma holokauszt múzeumot

csepel.info

2016.09.09. 11:46

Idén már ezer látogatója volt a két éve megnyílt központnak, ahol három nyelven mutatják be a cigányság kultúráját és történelmét.

Hirdetés

A csepeli Szent István úton található Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot két évvel ezelőtt adták át, az országban ez az egyetlen ilyen intézmény. Hegedűs Sándor, a múzeumot létrehozó Roma Polgári Tömörülés szakmai vezetője a helyszínen elmondta, hogy idén januártól csaknem ezren keresték fel a múzeumot, de vándorkiállítást is szerveztek külföldön, például Macedóniában.

A múzeumot 2014. augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján adták át. 1944-ben ezen a napon háromezer cigány származású embert végeztek ki Auschwitzban. Magyarországon ez az első intézményesített hely, ahol a cigányság kultúráját, történetét bemutatják magyar, cigány és angol nyelven. Kiállítottak régi cigány használati tárgyakat és olyan eszközöket, amelyek leginkább jellemzőek a romák hétköznapi életére.

Csepelről 1944. november 2. után hurcolták el a cigányokat. Előbb a komáromi várerődben tartották őket fogva, később németországi táborokba vitték őket. Pontos számuk máig ismeretlen. Úgy tudni, hogy még a túlélők sem tértek vissza Csepelre, hanem más helyeken telepedtek le.

 

Az ország minden pontjáról és külföldről is látogatják a központot

Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével már minden megyéből jöttek érdeklődők. Bár Szabolcsban nagy számban élnek cigányok, szegény a környék, ez lehet az oka az eddigi távolmaradásnak. Általában a helyi roma nemzetiségi önkormányzatok szervezik meg a látogatásokat, és busszal érkeznek a csoportok Csepelre. Roma és nem roma egyéni érdeklődők is jönnek az ország minden részéből.

A külföldi látogatók zöme nagyságrendi sorrendben Amerikából, Németországból, Macedóniából, Lengyelországból, Izraelből, Romániából, Olaszországból keresi fel a holokauszt központot. A diplomáciai testületek több tagja magánemberként járt már itt, többek között a német, kanadai, macedón nagykövet. Az Egyesült Államokból tudományos célból is érkeztek kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy Magyarországon milyen az emlékezés kultúrája. A csepeli iskolákkal jó kapcsolatokat ápolnak, az érdeklődő csoportok számára előzetesen tájékoztató dokumentumokat, kiadványokat küldenek.

A roma holokauszt központ keddtől péntekig 9-től 16 óráig fogadja a látogatókat, hétvégén pedig előzetes bejelentkezés alapján várják a csoportokat.

KultúramúzeumromaCsepel