2024.03.29, Péntek

Megszületett az IMDb magyar színházi kistestvére, a HTDb

MTI

2016.10.03. 14:29

A színházba járás népszerűsítéséért indított kampányt a Magyar Teátrumi Társaság, a mozifilmek információs tárházához, az IMDb-hez hasonló magyar színházi adatbázis is ennek a része.

Hirdetés

A kampányt, melynek szlogenje „Színházba mentem!”, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) indította a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Célja a színházba járás népszerűsítése a fiatalok körében, és a kíváncsiság felkeltése azokban is, akik nem, vagy csak ritkán választják ezt a szórakozási formát - hangzott el a hétfői kampányindító sajtótájékoztatón.

Szabó László, az MTT titkára elmondta: 12 művész, sportoló, népszerű közéleti személyiség vállalta a feladatot, hogy a színházba járást népszerűsíti. Számos eszközzel, köztük hat kisfilmmel, köztéri hirdetésekkel és rádió spottal hívják fel a figyelmet a színházi évadra. A programhoz eddig 52, magyar nyelven játszó színház csatlakozott, köztük vidéki, budapesti és határon túli teátrum.

A kampány 30 másodperces kisfilmjeiben és plakátjain számos színművész mellett Lackfi János költő, író, Rúzsa Magdi énekesnő, Varga Katalin paralimpikon kajakos, Kiss Gergely vízilabdázó, Kovács András Péter humorista és Kristóf Krisztián zsonglőr szerepel. A citylight plakátok 18 megyében, 16 városban és Budapest 12 kerületében, csaknem 120 helyen lesznek láthatók.

 

Weboldal, adatbázis és mobilapp is készült a kampányhoz

Létrehozták a szinhazbamentem.hu weboldalt és egy, az IMDb-hez hasonló átfogó színházi adatbázist, a Hungarian Theatre Database elnevezéssel, htdb.hu címen. A jelenleg épülő adatbázisban az összes színházi szakember adatlapját szeretnék megjeleníteni komplex tájékoztatást adva a magyar színházi világról.

Szabó László elmondta: a mobilalkalmazás segítségével interaktívvá válik a kampány. Két játékra is invitálnak benne, az egyikben fotó feltöltésére ösztönzik a nézőket, akik között a legegyedibb, legcsinosabb színházba járókat keresik. A legtöbb szavazatot kapó páros egy hétig vendégeskedhet a 2017-es Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelyet június 8. és 17. között rendeznek meg - mondta Szűcs Gábor, a POSZT művészeti vezetője.

A másik játékban a színházjegy fotójának feltöltésével lehet részt venni. A játékosok között hetente színházjegyeket sorsolnak ki, és a legaktívabb résztvevők további ajándékokat is kapnak.

 

Oberfrank Pál, az MTT alelnöke, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója kiemelte:

„Az a fajta lelkiség, mélység, amelyet a színház tud adni, a valláshoz mérhető. Színház nélkül nem lehet, és nem érdemes létezni.”

színházKultúramarketingMagyar Teátrumi Társaság