2024.03.28, Csütörtök

Mit gondolnak az 56-os forradalom eszméjéről a mai egyetemisták?

MTI

2016.11.04. 13:29

Erre a kérdésre ad választ a pénteken megnyílt PosterFest kiállítás plakátjainak jelentős része. A diákok munkáin kívül magyar grafikusművészek és világhírű tervezők által készített plakátokat is megtekinthetünk.

Hirdetés

Csaknem 350 plakátot vonultat fel hazai és külföldi alkotóktól a PosterFest 2016 plakátkiállítás péntektől, az ELTE Lágymányosi campusának Gömb aulájában. Pinczehelyi Sándor, a tárlat egyik kurátora elmondta: a Magyar Plakát Társaság által a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megrendezett PosterFest nem csupán egy kiállítás, hanem eseménysorozat, amelynek középpontjában a plakát műfaja áll. A szervezők szándéka szerint a PosterFestet nemzetközi plakátfesztiválként két-három évenként ismét megrendezik majd.

A központi kiállítás és a fesztivál alapötletét egy egyetemisták számára az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt plakátpályázat adta, ennek anyagához hazai tervezőgrafikusok, valamint meghívott külföldi plakátművészek munkáiból válogattak. Pinczehelyi Sándor a tárlat csütörtöki sajtóvezetésén elmondta: a hallgatóktól arra a kérdésre várták a választ, mit gondolnak a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén. A beérkezett tervekből 68 hallgató 81 plakátja látható a tárlaton.

A második részben a pályázatra hivatásos magyar grafikusművészek által készített, kulturális, kereskedelmi, közérdekű és autonóm témákban készült plakátok láthatók: 44 művész 77 alkotása. Ebben az egységben szerepel a Magyar Plakát Társaság 22 tagjának 110 műve, valamint tisztelgésként a társaság nemrég elhunyt alapító tagjának, Balogh Istvánnak 15 munkája is. A november 25-ig látogatható kiállítás harmadik részében szerepel a világ legjobb tervezői közül 40 meghívott művész 60 plakátja.

Kultúra1956kiállításgrafika