2024.04.20, Szombat

Írói fogások: mit evett Kölcsey, mielőtt megírta a Himnuszt?

MTI

2017.01.16. 15:19

Ingyenes, rendhagyó tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeum vasárnap, a magyar kultúra napja alkalmából.

Hirdetés

Sokan tudják, hogy a magyar kultúra napját 1989 óta azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Azon viszont biztosan kevesen gondolkoztak el eddig, hogy vajon mit evett Kölcsey Ferenc. Hogyan táplálkoztak a magyar írók? Kinek volt osztályrésze a bőség és kinek az ínség? És legfőképp: hogyan írtak minderről? Ezekre a kérdésekre ad választ Szilágyi Judit vasárnap délelőtti tárlatvezetése az Írói fogások című kiállításon, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Ezt követően Kalla Zsuzsa kurátor segít eligazodni a Petőfi választásai című állandó kiállítás anyagában, amely a költő egész generációját megidézi. Délben a Ilyen nagy dolog a szabadság...? című 56-os kiállítást mutatja be Bánki Zsolt tárlatvezetése, majd kevésbé ismert történetekbe kínál bepillantást dokumentumok, személyes vallomások, beszédes tárgyak, műalkotások révén a Lebomló tükrei az emlékezetnek - Erdélyi alkotók és 1956 című, pénteken nyíló kiállítás Török Dalma kurátor vezetésével.

 

Változatos programok: mondatszálazó és mesefaló

Késő délután a mondatszálazótól a felügyeleti központig egy egész üzemlátogatásnyi program várja a műfordítás iránt érdeklődőket a Műfordítógép című kiállításon, amelyen Jeney Zoltán kalauzolja a látogatókat.

A tárlatvezetések mellett vasárnap ingyenes családi délelőttöt is szervez a múzeum Mesefaló címmel, ahol minden mese az ételekről fog szólni: kőlevesről, aludttejről, "kecsöpről", kedvencekről és "fujjfujjokról". A gyerekek elkészíthetik kedvenc meseszereplőik bábfiguráját, majd rögtönzött árnyjáték-bemutatóban meg is eleveníthetik hőseiket.

 

A múzeum új főigazgatója a hosszú távú tervekről is beszámolt

A PIM-ben és az ahhoz kapcsolt intézményekben Prőhle Gergely, a múzeum új főigazgatója hosszú távú tervezésen alapuló programot kíván megvalósítani - mondta az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. Az elmúlt néhány hónapban arra törekedett, hogy minél jobban megismerje az intézmény működését, a gyűjtemények tartalmát és az ezekhez kapcsolódó terveket, s igyekezett beépíteni programjába elődje, E. Csorba Csilla tapasztalatait.

Komoly fejlesztésekre készülnek az intézményhez tartozó Mesemúzeumban, illetve a februártól a PIM kezelése alá kerülő Bajor Gizi Színészmúzeumban és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben is. Az idei Arany János-emlékévben vagy a száz éve született Szabó Magda életművének bemutatásakor az irodalmi vonatkozás mellett szeretnék bemutatni a téma gyerekirodalmi, színházi, irodalomtörténeti, illetve képzőművészeti vonatkozásait is.

Az új főigazgató elmondta, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva nyílik az Erdély és 1956 kapcsolatát vizsgáló kiállítás. Az irodalmi hagyatékok méltó kezelése szintén fontos kihívás, ezzel összefüggésben kiemelt feladat a gyűjteménygondozás és a digitalizáció is.

KultúrakiállításA magyar kultúra napjamúzeum