2024.03.29, Péntek

Vándorkiállításra megy a Seuso-kincs

mti, wikipedia.org

2017.09.12. 13:39

Magyarország minden tájegységére elviszik a római kori kincset, melyet azután szerzett vissza a kormány, hogy a 70-es években illegálisan vitték el az országból.

Hirdetés

Kaposvárra, Kecskemétre, Miskolcra, Nyíregyházára, Székesfehérvárra és Zalaegerszegre is elviszik a 2014-ben és idén nyáron visszaszerzett Seuso-kincset. Így minden érdeklődőnek könnyebb lesz személyesen is megcsodálni az egykori Pannonia provincia területén fellelt egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű leletét – derül ki a Magyar Közlöny hétfői számából.

Az általános iskolák és gimnáziumok diákjainak ingyenes vonatjegyekkel könnyítik meg a hazai műkincsfolklór legjelentősebb darabjainak meglátogatását, kísérőjükkel együtt. A Seuso-kincs a legfontosabb ismert késő római kori leletegyüttes, melyet a ’70-es években találtak meg Magyarországon, majd illegálisan csempésztek ki hazánkból.

A vándorkiállítás biztonságát a Magyar Nemzeti Bank és a rendőrség biztosítja, a tárolóvitrinek beszerzésére és a szükséges helyreállítási munkákra, illetve a kiállítás megszervezésére 300 millió forintot különített el az állam.

Kultúrakiállításvonat