2024.04.20, Szombat

Hangversenyekkel ünnepel a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar

MTI

2018.02.27. 14:04

A Müpában és Budafokon is fellépnek az elmúlt negyed évszázad sikereinek örömére.

Hirdetés

A Müpában tartott hangversennyel ünnepli 25. születésnapját a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ). Az április 25-én tartott nagyszabású esten az „öröm keresztmetszetét" szeretnék adni, ami reprezentálja a zenekar sokszínűségét, s betöltve küldetésüket egy új kortárs művet is bemutatnak - mondta el Hollerung Gábor ügyvezető zeneigazgató kedden. Az igazgató vezényletével Rameau Une symphonie virtuelle, Dohnányi Szimfonikus percek, Vajda János Pieces symphoniques - des memoires de Mme Karnyó című alkotásának ősbemutatója, valamint Beethoven II. szimfóniája hangzik el.

A BDZ negyedszázados évfordulóját május 9-én fenntartó kerületében, a budafoki Klauzál Házban, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál nyitóhangversenyén is megünnepli Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével és Kodály Galántai táncok című művével.

 

A zenekar kemény munkával komoly gazdasági sikereket ért el

Hollerung Gábor kiemelte, hogy büszkék az elért eredményeikre: kemény munka áll mögöttük és a zenekarnak jó imázsa lett a sokszínű és változatos programkínálatnak köszönhetően. Az együttes tavaly mintegy 100 koncertet adott, ebből 15 crossover produkció volt és öt hangfelvételt készítettek. A hagyományos zenei programok részeként négy szcenikus produkciót mutattak be a Müpában. A zenekar első vendégkarmestere Guido Mancusi osztrák-olasz zeneszerző-karmester, rezidens zeneszerzője pedig Gyöngyösi Levente.

A zenekarban több kamaraegyüttes működik, többek között a BDZ Quartet, saját Big Band és a Swingt a la Django. „Az együttesben sok kreativitás halmozódott fel, nagy az összetartó erő a tagok között és jó hangulatban folyik a munka" – jellemezte a zenekart az igazgató. A végzős konzervatóriumi és zeneművészeti egyetemi hallgatóknak rendszeresen nyári kurzusokat tartanak a zenekari képzés segítésére, valamint a Dohnányi Akadémia rendezésében nemzetközi karmesterkurzusokat valósítanak meg.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere kiemelte: a zenekar komoly gazdasági teljesítményt produkál, költségvetésén belül az önkormányzati és állami támogatások aránya mindössze 20 százalék, a többit saját bevételeikből biztosítják.

KultúraBudafokkomolyzene