2024.04.23, Kedd

Soha nem volt ennyi magyar esélyes az Oscar-díjra

InfóRádió

2018.12.05. 16:08

A magyar filmeknek többek közt az idegennyelvű film, egész estés animációs film és rövidfilm kategóriában szurkolhatunk.

Hirdetés

Jövőre öt hazai alkotás is versenybe kerülhet a filmes világ legnagyobb elismerésének számító szobrocskáért. Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában van magyar esélyes. A jelölésre váró filmek a következők:

  • Nemes Jeles László: Napszállta
  • Milorad Krstic: Ruben Brandt, a gyűjtő
  • Kovács István: Ostrom
  • Andrasev Nadja: A nyalintás nesze
  • Bucsi Réka: Solar Walk

A Napszállta a legjobb idegennyelvű film kategóriában versenyez. A Ruben Brandt, a gyűjtőt a legjobb egész estés animációs film Oscar-díjára nevezték. Kovács István a Filmalap támogatásával készítette el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az Ostrom című diplomafilmjét, amelyért megkapta a Diák Oscar-díjat, így nevezhetővé vált az Oscar-díj rövidfilmes kategóriájába. Andrasev Nadja: A nyalintás nesze c. filmje Bodor Ádám: Megbocsátás című novellája alapján készült, amellyel elnyerte a 2017-es New Orleans-i Filmfesztivál (NOFF) animációs fődíját. Bucsi Réka nemzetközi csapattal, dán producerrel és Lukács Péter Benjámin hangdizájnerrel készítette el a Solar Walk című 21 perces animációját.

Az Amerikai Filmakadémia díjátadó gálája 2019. február 25-én lesz Los Angelesben, amelynek házigazdája Kevin Hart színész lesz.

Kultúrafilmdíjak