2024.04.20, Szombat

Kivételes jelentőségű festménnyel nyílt meg újra Szentendre múzeuma

MTI

2018.12.08. 15:30

A szentendrei múzeum új tárlatában megtekinthető egy nagy értékű, külföldi magánygyűjteményből kölcsönzött festmény is.

Hirdetés

Felújítva és új állandó kiállítással nyílt meg a Kmetty János, festő és grafikus hagyatékát gondozó szentendrei múzeum. Az örök kereső című tárlathoz pénteken érkezett meg egy külföldi magángyűjteményből az Aranykor című, kivételes jelentőségű festmény, amelyet egy évig kölcsönöznek a kiállítóknak.


Teljeskörű felújítás valósult meg

A múzeum teljes egészében megújult. A rekonstrukció 58 millió forintba került, amelyből 33 millió forintot az kormány biztosított a Kubinyi-program keretén belül. A település 18 millió forintottal, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) pedig 7 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez. A rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer, valamint kicserélték az elektromos rendszet, korszerű klímaberendezéseket szereltek be és teljesen új világítási rendszert alakítottak ki.


Színes folt Szentendre kulturális palettáján

A település nagyon gazdag művészeti és kulturális palettával rendelkezik, amit jól tükröz az is, hogy Szentendrén összesen 9 kiállítótér van, amelyekben 13 gyűjteményt mutatnak be. Ebben az évben 53 kiállítás nyílt meg és harmadik éve rendezik meg az Art Capital képzőművészeti fesztivált.

A felújított múzeum átadóünnepségén Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy

Szentendre elvitathatatlan értéke, hogy kis múzeumaival folyamatosan tud ízelítőt mutatni a magyar kultúrából.

A Kmetty Múzeum 1981-ben nyílt meg Szentendre főterének egyik emblematikus házában, de a leromlott állapotú épület az elmúlt öt évben már nem tudott rendeltetésszerűen működni, ugyanakkor a városba érkezők folyamatosan keresték a kiállítást, ezért is volt szükségszerű a felújítás.

SzentendreKultúrakiállításmúzeumképzőművészeti kiállítás