2024.03.28, Csütörtök
Sebestyén Márta-koncert lesz a MOM Kulturális Központban
lokal.hu

Sebestyén Márta-koncert lesz a MOM Kulturális Központban

MTI

2019.09.25. 11:39

Ezen a koncerten nem a különböző vidékek népdalait mutatja be, inkább zenetörténeti kontextusba helyezi előadását

Hirdetés

"Hegyen földön járogatok vala..." címmel Sebestyén Márta-koncert lesz csütörtökön Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Az est egyfajta áttekintése a Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedes pályafutásának.

Sebestyén Márta felidézte, hogy a "Hegyen földön járogatok vala..." című koncert dátuma azért is fontos számára, mert 1970-ben ezen a napon nyerte meg a Bartók halálának emlékére rendezett népdalversenyt. A verseny első díja egy bakelitlemez volt, amelyen először hallott valódi paraszti éneket, eredeti népdalokat, ezek olyan hatással voltak rá, hogy nem tudott a bűvöletétől szabadulni azóta sem.

A műsorban felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át. Sebestyén Márta elmondta, hogy ezen a koncerten nem a különböző vidékek népdalait mutatja be, inkább zenetörténeti kontextusba helyezi előadását.

A koncerten közreműködnek majd régi népzenész kollégái, de fellép egy táncosnő is, aki dél-indiai szakrális táncokkal foglalkozik.

A színpadon Sebestyén Márta segítségére lesz visszatérő zenésztársa, Andrejszki Judit (ének, csembaló), valamint a Hungarian FolkEmbassy népzenei formáció. Színpadra lép továbbá ifj. Szerényi Béla (tekerőlant, tárogató), Szabó Zsolt (viola da gamba), Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű), Könczei Bálint (brácsa), Jobbágy Bence (cimbalom), Lakatos Dávid (nagybőgő), valamint Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész.

KultúraBudapestMOM Kulturális Központkultúraajánlóprogramokkoncert