2024.04.24, Szerda

Szentendrén indult el a harc a szaunamesterek világbajnoki címéért

szentendre.hu

2016.08.11. 09:42

Az évek óta megrendezett világbajnokságnak idén először lesznek magyar résztvevői is. Az ország első mesterszaunája adott otthont a hazai selejtezőnek.

Hirdetés

Az AufgussWM Szaunamester Világbajnokságot 2010 óta rendezik meg minden évben, 2016-ban pedig már 18 ország több mint 600 szaunamestere versenyez a világbajnoki címért. Idén először a legjobb magyar szaunamesterek is közöttük vannak: a magyar fordulót a szentendrei Vizes Nyolcas uszodában kialakított, különlegesen felszerelt mesterszaunában rendezték júliusban. Ez az ország első nemzetközi versenyek tartására is alkalmas szaunája.

Az öttagú nemzetközi zsűri döntése alapján az egyéni indulók között Farkas Evelin, míg a párosok között Szép Boglárka és Végh Tímea képviselhetik Magyarországot a szeptemberi döntőben, amit Berlinben rendeznek, a Satama Sauna Resortban. A Resorton belül egy magyar ház is lesz, ahol a hazai szurkolókat is szívesen látják a szervezők.

 

Mit csinál egy szaunamester?

A szaunamesterek a szaunaprogramok vezetése során 12-15 perc alatt próbálják a lehető legjobban fokozni a szauna jótékony hatásait. Ennek eléréséhez vizet, jeget és illatokat párologtatnak a forró köveken, törölközőkkel, zászlókkal és más kellékekkel különféle irányú és erősségű légáramot keltenek. Gyakran használnak zenét, fényeket és egyéb kellékeket is. Az előadóművészet mellett a szaunamesterség komoly sport is, hiszen kiváló kondíció kell a programok végrehajtásához.

 

A szaunakultúra elterjedése Európában és Magyarországon

Az utóbbi tíz évben kezdett Európában robbanásszerűen terjedni a speciális elemekkel tarkított show-szaunaprogram, és ezzel párhuzamosan erőteljes fejlődésnek indult a szaunamester szakma is. A sportbéli képességeiket előadóművészeti tehetséggel ötvöző szaunamesterek programjait egyre többen látogatják, így egyre több és jobban felszerelt szauna épül. Így a szaunázás a hagyományosan ismert jótékony hatások – például a testi és lelki egészség, a méregtelenítés, a szív és érrendszer edzése – mellett a minőségi szórakozás miatt is egyre népszerűbbé válik.

Az igazi áttörést a hazai szaunakultúrában Szentendrének és a V8-nak köszönheti az ország: 2015 végén itt adták át az ország első mesterszaunáját, melyet a helyi szaunamester szakemberek bevonásával terveztek. A különleges, száz köbméteres szaunát beosztása, kényelmes terei és nagy belmagassága mellett komoly hangtechnikával és színpadi fénytechnikával is felszerelték.

SzentendreOrszágossportszaunapark