2024.04.25, Csütörtök
A rendőrök voltak a pesti robbantás célpontjai - frissítve: újraindult a forgalom
mti

A rendőrök voltak a pesti robbantás célpontjai - frissítve: újraindult a forgalom

police.hu, mti

2016.09.25. 16:04

Befejezték a helyszínelést a Teréz körúti robbantás környékén. A megtámadott két rendőr állapota stabil, egyikük azonban még mindig altatásban van.

Hirdetés

Szombat este fél 11-kor robbanás történt Budapesten a Teréz körút 2.-4. szám alatt, a pesti belvárosi körút Király utca és Dohnányi Ernő utca közötti épülete előtt.

A robbanásban két rendőr megsérült, mindketten kórházba kerültek. A robbanás körzetét lezárták és szakértők bevonásával megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést. A police.hu azt írja, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak  közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen

  • az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon,
  • vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét. 

A rendőrség azt is kihirdette, kérik a Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetőket, hogy a rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában kijelentette, egyértelműen nem gázrobbanás történt. Bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel. A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

 

170 centiméter magas 20-25 éves férfi az elkövető

Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap esti sajtótájékoztatón számolt be a nyomozás eredményeiről. Elmondása szerint a járőrök voltak a robbantás célpontjai.

A kapitány elmondta, repeszképző anyagokkal kombinált, házi készítésű robbanószer robbant fel szombat éjszaka, az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 éves férfi, aki világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt.

A robbantás nyomai a helyszínelés befejezése után - mti


Papp Károly ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak. A kamerafelvételek értékelését megkezdte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ.

 

Szigorított ellenőrzés országszerte

Az éjszaka folyamán a szakmai protokollnak megfelelően elrendelte a robbanóanyagra, robbanószerre vonatkozóan a szigorított ellenőrzést a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a közúti határátkelőhelyeken és elrendelte valamennyi nemzetközi személyszállító vonat rendőri ellenőrzését és kísérését.     

Vasárnap reggeltől az NNI-nél zöld számot működtetnek, a rendőrségi ügyeletekre a robbantásos merénylettel összefüggésben érkező bejelentéseket egyenesen az NNI-hez kapcsolják át. Eddig 14 bejelentés érkezett. 

 

A sérültek állapota stabil, egyikük még altatásban

A sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, a rendőr súlyos sérülést szenvedett, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették. A főkapitány egy kérdésre válaszolva elmondta: a sérült rendőrnő a Budapesti Rendőr-főkapitányság toborzó tevékenységében vett részt és vesz részt a jövőben is

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre elmondta: a rendőrök járőröztek, ebben a körzetben teljesítettek szolgálatot, azaz nem hívásra mentek és nem intézkedés közben voltak. Arra a felvetésre, utal-e bármi arra, hogy a járőrpáros egyik tagja lett volna a bűncselekmény célpontja, azt válaszolta, hogy a járőrpáros volt a célpont.

 

Vasárnap késő este befejezték a helyszínelést

Arra a kérdésre, hogy terrortámadás történhetett-e, azt mondta: a rendőrség hét verziót állított fel a bűncselekmény lehetséges indítékára, ezeket most vizsgálják. Az elkövető hollétét firtató kérdésre pedig annyit mondott, a nyomozás érdekében erre nem kíván válaszolni.

A hatóságok vasárnap késő este befejezték a helyszínelést, a kordonokat elbontották, a területzárást feloldották. A gyalogos és a közúti forgalom helyreállt. A 4-es és a 6-os villamospótló autóbuszok, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek.

 

 

 

Országosrendőrség