2024.04.23, Kedd

Melyik halfaj válthatja trónján a compót?

haltanitarsasag.hu

2016.10.11. 13:42

A Magyar Haltani Társaság a 2017-es évre is kiválasztja az év halát. Az elismerésre három, magyar vizekben őshonos halfaj, a paduc, a halványfoltú küllő és a harcsa pályázik.

Hirdetés

A győztes az lesz, amelyik a társaság tagjaitól, illetve az érdeklődőktől a legtöbb szavazatot kapja idén december 31-ig. Szavazni a társaság honlapján keresztül lehet. A tavalyi voksolást egyébként nagy fölénnyel a compó nyerte.

 

A paduc áramvonalas testű, piros úszójú halfaj. Jellegzetessége a szarulemezzel borított ajkak, amelyek közül az alsó véső alakú, kiválóan alkalmas a víz alatti köveket, szikladarabokat borító moszatbevonat lelegelésére. Hazánkban a Tisza, a Duna, a Hernád, a Sajó, a Maros és a Körösök mind-mind híres paducos vizek, de számos más folyónkban is megtalálhatjuk, az oxigénben gazdag áramlásos szakaszokat kedveli. A sporthorgászok kedvelt zsákmánya, ám állományát a vízszennyezés és a vízügyi beavatkozások veszélyeztetik.

 

A halványfoltú küllő apró termetű, 10-12 centiméteres, rajban élő fenéklakó hal, és csak a Duna vízrendszerében fordul elő, ezért védelmet érdemel. Alsó állású szája szögletében egy-egy bajuszszál található, oldalán kékes foltsor húzódik. Gyakori halfaj, a kisebb-nagyobb folyóvizek lassú folyású szakaszait kedveli, de állóvízi populációi is ismeretesek. Számos nagyobb méretű halunk étlapján szerepel, apró termete miatt viszont emberi fogyasztásra nem kerül, bár húsa ízletes.

 

A harcsa csupasz testű, barnán vagy szürkén márványozott faj. Szemei aprók, felső állkapcsán két hosszú, az alsón négy rövidebb bajuszszálat visel. Szája hatalmasra tátható, állkapcsain sűrű kefefogazat segíti a zsákmány megragadását. Hátúszója nagyon rövid, farokalatti úszója viszont rendkívül hosszú. A hazai halfauna legnagyobbra növő tagja, hossza a 2 métert, tömege a 100 kilogrammot is meghaladhatja, így nem csoda, hogy zsákmányul ejtése minden sporthorgász vágyálma. A nagyobb folyók és tavak lakója, különösen a változatos, jó búvóhelyeket kínáló szakaszokat kedveli. Jól viseli a felmelegedést és a viszonylagos oxigénhiányt, így ellenállhat a klímaváltozás várható hatásainak.

 

Országoshalszavazás