2024.04.18, Csütörtök

Nyolcezer forintot érhet havonta, ha biciklivel jár dolgozni Óbudán

MTI

2016.10.01. 11:42

Akár 2500 III. kerületi dolgozó kaphat Erzsébet-utalvány formájában anyagi támogatást, ha kerékpárral jár munkába - közölte Óbuda-Békásmegyer önkormányzata pénteken.

Hirdetés

Bús Balázs polgármester sajtótájékoztatón jelentette be: külön juttatással járulnak hozzá ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok dolgozói biciklivel közlekedjenek. A dolgozók naponta négyszáz, havonta legfeljebb nyolcezer forint juttatást kapnak Erzsébet-utalvány formájában, ha kerékpárral járnak munkába, így ösztönzik a váltást a sportosabb, egészségesebb életmódra és a környezetkímélő, gyors közlekedési eszközre.

Az anyagi juttatáson felül a hivatal a kerékpárok karbantartásával, tisztálkodási és átöltözési lehetőséggel, kiegészítők felajánlásával is támogatja dolgozóit. A frissen meghozott döntés az önkormányzati intézmények és gazdasági társaságok alkalmazottaival együtt mintegy 2500 embert érint. Az önkormányzat flottájában is van már száz bicikli, és továbbiakat is terveznek beszerezni.

 

Óbuda az egész ország számára jó példával szolgál

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos a kormány számára készített előterjesztéseket ismertetve elmondta, hogy az óbudai példát is beépítették a javaslatcsomagba. Hangsúlyozta: Óbuda kiemelkedő jelentőségű a kerékpáros közlekedésben, és kevés helyen fejlesztenek annyit, mint ott. A kormánybiztos egységes, egyetlen regisztrációval használható országos közbringarendszer kialakítását sürgeti, amely a már meglévő hálózatokat is magába foglalná. Egy komplex javaslatcsomag - az óbudai jó gyakorlatot is figyelembe véve - a munkáltatóknak biztosítana lehetőséget arra, hogy kedvezményes adózással vagy egyéb módon támogassák a munkába kerékpárral járókat.

OrszágostámogatáskerékpárÓbuda-Békásmegyer