2024.03.28, Csütörtök

Telefonon is igényelhetővé vált az erkölcsi bizonyítvány

mti

2016.12.02. 06:04

Hétfőtől szombatig reggel 8 és este 8 között lehet igényelni az okmányt, de előtte be kell szerezni hozzá a telefonos azonosítót.

Hirdetés

December 1-jétől telefonon is igényelhető a hatósági erkölcsi bizonyítvány a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon keresztül. Eddig postán, személyesen az ügyfélszolgálaton vagy az elektronikus ügyintézési csatornákon (a webes ügysegéden vagy az OkmányAppon) lehetett igényelni az erkölcsi bizonyítványt.     

A telefonos azonosításhoz az ügyfélnek először fel kell keresnie egy okmányirodát vagy kormányablakot, ahol telefonos azonosítót kell igényelnie. A regisztrációkor kapott azonosítószám birtokában az 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet az okmányt igényelni hétfőtől szombatig 8-20 óra között.


Ötszörösére nőtt az elektronikus ügyintézések száma

Az erkölcsi bizonyítványt 2013 óta lehet a webes ügysegéden keresztül igényelni. Abban az évben 22 ezren éltek a lehetőséggel, idén pedig már 116 ezren igényelték így az erkölcsi bizonyítványt. Az összes igénylés 23 százaléka már elektronikus úton történik – számolt be az MTI-nek Balogh Gábor, a KEK KH főosztályvezető-helyettese.

2015 novemberében indult el a KEK KH telefonos azonosítási szolgáltatása, telefonos azonosítással először az ügyfelek arról nyilatkozhattak, hogy ki intézhet a nevükben, meghatalmazással ügyeket. Ennek a folyamatnak a következő lépése az erkölcsi bizonyítványt érintő intézkedés.

Országosügyintézéserkölcsi bizonyítvány