2024.04.24, Szerda

Indul a gólyamentő szezon!

greenfo.hu

2017.02.06. 14:58

Az elektromos vezetékek oszlopaira fészkelő gólyákat speciális kosarakkal lehet megvédeni az évente több ezer áldozatot követelő áramütéstől.

Hirdetés

A magyar gólyák túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. A greenfo.h azt írja, az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a madarakat. Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében.

A rövidzárlatok, illetve a madarak pusztulása egy fészekmagasító állvány, az úgynevezett „gólyakosár” kihelyezésével előzhető meg. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.


Mi a teendő?

A fehér gólya fokozottan védett faj, ezért a már meglévő fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.

Ugyankkor új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás.

Fontos, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

Országostermészetgólya