2024.04.20, Szombat

Szigetszentmiklóson zárult le a kormányablak-építési program

MTI

2017.03.03. 14:11

Felavatták a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központot pénteken: mostantól egy épületben működik a Járásbíróság, a Járási Ügyészség, a Járási Hivatal és a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság. A több mint nyolcezer négyzetméteres új létesítményben 270-en dolgoznak.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök az átadó ünnepségen beszámolt róla, hogy itt kapott helyet az ország utolsóként átadott kormányablaka. Az 1990-es évek óta kétszeresére növekedett Szigetszentmiklóson kormányzati segítséggel sikerült egy romos épületet 4,4 milliárd forintból felújítani a célra. A kormányfő az elmúlt évek látványos eseményének nevezte a Budapest környéki települések jelentőségének és méretének folyamatos növekedését.

fotó: MTI

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány 2010-ben a területi közigazgatás egyszerűsítését tűzte ki célnak. Hat évvel ezelőtt 29 kormányablakban 29 féle ügyet lehetett elintézni, ezzel szemben Szigetszentmiklóson most a 270-ik kormányablakot adták át, s 1500 ügy elintézésére van lehetőség. Közölte, tavaly az emberek 24 millió üggyel fordultak a kormányhivatalokhoz, a most megnyíló kormányablakban pedig várhatóan félezer ember fordul majd meg.

fotó: Lakihegy Rádió (Facebook)

Sok szervezet integrálódott az elmúlt hat évben a kormányhivatali és a járási hivatali struktúrába, létrejött 197 járás és 25 ezer munkatárs intézi az emberek ügyeit – folytatta a miniszter. Az ügyintézés eddigi költségcsökkentése évente összesen 14,5 milliárd forintos megtakarítást jelent az embereknek. Csökkent a várakozási idő, jelentősen nőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyeket kevesebb mint nyolc nap alatt képes elintézni a magyar közigazgatás. Lázár János kijelentette ugyanakkor azt is, hogy még mindig nagy a bürokrácia és sok a bürokrata, ezért gondolkodni kell a következő lépéseken.

OrszágosKormányablakközigazgatásSzigetszentmiklós